A magyar kormány "bizarr kommunikációjáról" ír a Financial Times blogja

Vágólapra másolva!
Az IMF-tárgyalások ügyében önmagának gyakran ellentmondó magyar kormányzati kommunikáción ironizál a Financial Times régiós tudósítója a neves gazdasági újság egyik blogjában megjelent írásában.
Vágólapra másolva!

Tízpontos útmutatót tett közzé a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja azok számára, akiket "összezavart" a magyar kormány "bizarr" kommunikációja az IMF-fel folytatandó tárgyalásokról.

A bejegyzésben a szerző, Chris Bryant (a londoni gazdasági lap közép-európai, Ausztriáért, Magyarországért, Romániáért és Szlovéniáért felelős tudósítója) tényszerűen sorra veszi az elmúlt hónapok történéseit, a következtetések levonását az olvasókra bízza.

A kronológia azzal kezdődik, hogy a Fidesz vezetője, Orbán Viktor az adócsökkentés és a munkahelyteremtés mellett a hiánycsökkentésről kötött IMF-megállapodás újratárgyalásának ígéretével is kampányolt tavasszal. Az előzmények között szerepel még Kósa Lajos és Szijjártó Péter nyilatkozata, a visszatáncolás a hiánynöveléstől, a gazdasági akcióterv és a bankadó.

A poszt felidézi, hogy noha fideszes politikusok még két hónapja is azt mondták, szükség lesz új IMF-hitelkeretre, júliusban kudarcba fulladtak a tárgyalások a valutaalappal. Matolcsy György gazdasági miniszter előbb azt ígérte, a tárgyalások szeptemberben folytatódnak, majd Orbán Viktor kijelentette, csak az EU-val akar megállapodni, a célja Magyarország pénzügyi függetlenségének a helyreállítása. Elemzők arra gyanakodtak, hogy ez az önkormányzati választások előtti kampány része.

A forint mindezek ellenére erősödött, de amint augusztusban elromlott a nemzetközi hangulat, ismét megingott. A gazdasági minisztérium bejelentette, ősszel lesz tárgyalás az IMF-fel, és lesz megállapodás, aztán közölte, ez nem jelenti azt, hogy lesz új hitelkeret is - eleveníti fel az írás, melynek utolsó pontja: "Mi jöhet még...?"