Rasszistabotrány a német központi banknál

Vágólapra másolva!
A németországi muszlim bevándorlókat bíráló kijelentései miatt támadják az ottani központi bank legfőbb döntéshozó testületének egyik tagját. A bank vezetői elhatárolódtak Thilo Sarrazintól, de kétséges, hogy jogilag lehetséges-e az elmozdítása. A szociáldemokrata pártból viszont alighanem kizárják.
Vágólapra másolva!

Hétfői közleményében nyilvánosan elhatárolódott az elnökség egyik tagjának botrányos kijelentéseitől a német központi bank (Bundesbank). Thilo Sarrazin a múlt héten előbb azt nyilatkozta, hogy a muszlim bevándorlók nem tudnak beilleszkedni a német társadalomba, pár nappal később pedig arról beszélt, hogy a zsidókat és a baszkokat bizonyos gének megkülönböztetik a többi nemzettől.

A Bundesbanknak a Reuters által ismertetett közleményében azt áll, hogy Sarrazin kijelentései rombolják az intézmény hírnevét, egyúttal lépéseket helyez kilátásba az igazgatótanács tagja ellen. Mások mellett Angela Merkel kancellár is élesen kritizálta Sarrazint, elfogadhatatlannak nevezte a nézeteit, és arra biztatta a Bundesbankot, hogy ne maradjon tétlen.

A Financial Times azonban az ügyről beszámoló írásában megjegyzi, hogy a bank elnöke, Axel Weber - akinek azért is különösen rosszul jön a botrány, mert esélyes az Európai Központi Bank elnöki posztjára - valójában tehetetlen Sarrazinnal szemben. Amíg nem követnek el bűncselekményt vagy súlyos hivatali mulasztást, a nyomásgyakorláson kívül nincs eszköz a tagok eltávolítására, márpedig az egyszer már hatástalannak bizonyult: tavaly ősszel Weber hiába szólította fel lemondásra kollégáját egy francia lapban megjelent, szintén a bevándorlókról szóló interjúja miatt. Az elnökségnek Weber és Sarrazin mellett még négy tagja van.

"Németország elpusztítja önmagát"

Sarrazin ugyancsak hétfőn - Németország elpuszítja önmagát című könyve bemutatóján - tagadta, hogy rasszista indulatok vezérelnék. Azzal védekezett, hogy a németországi muszlimok által szerinte megtestesített veszély nem etnikai, hanem kulturális különbségekkel magyarázható, egyszersmind sajnálkozását fejezte ki, amiért "félreértették" a nyilatkozatát.

Most bemutatott, 464 oldalas könyvéből a német sajtóban már megjelentek szemelvények, ezek szerint Sarrazin egyebek mellett azt állítja, hogy a muszlimok többe kerülnek az országnak, mint amennyit hozzájárulnak a költségekhez, képtelenek beilleszkedni, és egyszer többségbe fognak kerülni. "Nem akarom, hogy idegenek legyünk a saját földünkön" - idézi a Reuters a könyvet, melyet írója a bemutatón "nagyon kiegyensúlyozottnak" nevezett.

Sarrazin tagja a szociáldemokrata pártnak (SPD), de lehet, hogy már nem sokáig. Sigmar Gabriel, az SPD elnöke hétfő délután Berlinben bejelentette, az országos pártvezetőség egyhangúlag úgy döntött, hogy megindítja a fegyelmi eljárást, melynek eredménye Sarrazin kizárása lesz a pártból. Meglehet, hogy a különc párttag nézetei a véleménynyilvánítás szabadságának keretein belül maradnak, ám a szociáldemokrácia eszmeiségével semmiképpen sem férnek össze - indokolta a határozatot Gabriel.

Németországban becslések szerint négymillió muszlim él, nagy többségük török származású.