Cséfalvay: A forint gyengülése csak átmeneti

Vágólapra másolva!
Átmeneti a forint gyengülése a svájci frankkal szemben és a Magyar Nemzeti Banknak nem kell kamatot emelnie az árfolyam rövid távú ingadozása miatt, jelentette ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági minisztérium államtitkára csütörtökön. Jövőre valamivel alacsonyabb hiányt akarnak, de nem lehet tudni, pontosan mennyivel.
Vágólapra másolva!

A gyengülő forint miatt nincs ok pánikra, mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára egy Ausztriában tartott gazdasági konferencia után csütörtökön újságírók kérdésére, írta a CNBC. "Az árfolyam ingadozása normális dolog. Számos esetben amerikai, vagy globális piaci események mozgatják. Rövid távú dologról van szó" - tette hozzá a Cséfalvay.

Azt is elmondta, hogy 2011-ben az idén előirányzott 3,8 százalékos GDP-arányos deficit csökkeni fog, de hogy mennyivel szeretnék jövőre ez alá vinni, azt nem mondta el. "A piaci számára fontosabb egy megbízható költségvetés felmutatása, mint a puszta számok" - nyilatkozta az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán a gazdasági fórumon azt is elmondta, hogy éppen a forint árfolyamának rövid távú ingadozása miatt kamatemelésre sem lesz szükség a jegybank részéről.

Az államtitkár szerint a magyar gazdaság növekedése 0,6 és 0,8 százalék között lesz ebben az évben, és megismételte azt is, hogy a kormány nem tervez új pénzügyi megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), miután az ősszel lejár a jelenleg érvényes szerződés.

Mindenkinek, beleértve at IMF-et, az uniót és Magyarországot is, az az érdeke, hogy az ország az államkötvény piacról tudja finanszírozni magát. Az, hogy ezt képesek vagyunk megtenni már több mint egy éve, nagyon jó jel" - jelentette ki az államtitkár.