Nagy csereberével járhat a Mol-részvények visszaszerzése egy orosz lap szerint

Vágólapra másolva!
Valamivel meg kell édesítenie az orosz félnek a Mol-csomagot, ha azt el akarja adni a magyar államnak, illetve a magyar olajtársaságnak, a több mint 21 százalékos pakettet ugyanis másnak nehéz lenne értékesíteni - ez derül ki a The Moscow Times cikkéből, amely szerint a Mol olajmezőt kaphat Oroszországban, a Szurgut pedig akár az INA-részesedést is megszerezheti a Mol részvényeiért cserébe.
Vágólapra másolva!

Sem a magyar kormánynak, sem pedig a Molnak nem érdeke az orosz Szurgutnyeftyegaz (Szurgut) Mol-pakettjének egyszerű visszavásárlása, ez ugyanis "túl jó lenne" a Szurgutnak, így Magyarország jó eséllyel valami egyebet is kér majd az orosz féltől - legalábbis így látja Alekszej Kokin, a Metropol befektetési társaság elemzője, aki a The Moscow Times nevű orosz lapnak nyilatkozott.

Az elemző szerint a magyar fél helyzetét javítja, hogy a Szurgutnak nem lenne egyszerű másnak eladni a részvényeket. Kokin szerint az orosz fél azzal például teheti vonzóbbá a Szurgut kezében levő pakettet, hogy lehetőséget biztosít a Molnak egy orosz olajmező megvásárlására, illetve résztulajdonosként részt venne egy ilyen ügyletben. A lap emlékeztet arra is, hogy a Mol és az orosz Rusznyefty már most fele-fele arányban tulajdonolja a Zapadno-Malobalikszkoje olajmezőt.

Az is elképzelhető a cikk szerint, hogy Magyarország egyéb eszközöket ajánl majd a Szurgutnak a Mol-papírokért cserébe, Kokin szerint ilyen lehet a horvát olajtársaság, az INA 49 százalékos részvénycsomagja, ami jelenleg a Mol tulajdonában van. Az INA orosz kézbe kerülése már tavaly felmerült, de a Szurgut akkor cáfolta, hogy tárgyalásokat folytatna a horvát cégben levő Mol-tulajdon megvásárlásáról. A Szurgut pénzes kivásárlását erősen kétségessé teszi, hogy azt az államadósság terhére lehetne megtenni, ami már most is a GDP 83 százalékát teszi ki Magyarországon. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán egyértelművé is tette, hogy erre most nincs lehetőség.

A magyar Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán jelentette be, hogy Magyarország tárgyalásokat kezdett az orosz Szurgut kezében lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvényről, ami elemzők szerint legalább 500 milliárd forintos értéket képvisel. "Magyarország elkötelezett a nemzeti érdekek határozott érvényesítése mellett minden stratégiai jelentőségű területen. E tekintetben a kormány kulcsfontosságú területnek tekinti az energia szektort - és a jogi lehetőségek határáig erősíteni akarja az állam szerepét" - idézte a Reuters az NFM közleményét.

A minisztérium szerda este kiadott közleménye szerint Fellegi Tamás magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos, nemzeti fejlesztési miniszter 2010. augusztus 27-i moszkvai látogatása során, Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszéléseinek többek között témája volt a Szurgut Molban lévő 21 százalékos részvénypakettjének tulajdonosi bejegyzése is. A megbeszélésen mindkét fél jelezte, hogy a kérdést kiemelt prioritásként kezelik, és az orosz fél felvetette, hogy a téma kerüljön fel a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság soron következő ülésének napirendjére.

A Szurgut az osztrák OMV-től vásárolta meg a Mol részvényeit tavaly 1,4 milliárd euróért. A Mol barátságtalan felvásárlásnak minősítette az orosz cég befektetését, az orosz olajtársaság azóta sem vehetett részt a Mol közgyűlésein és a magyar cég nem fizetett osztalékot az elmúlt két évben. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Reutersnek adott júniusi nyilatkozatában már jelezte, hogy kívánatos lenne magyar kezekben tudni a Mol részvényeit, de elhárította a kérdést, vajon közvetlenül az állam vásárolná-e vissza a részvénycsomagot. A Szurgut sajtóosztályán nem erősítették meg a tárgyalások megkezdését, a cég képviselője azt mondta, "tudunk a magyar hatóságok bejelentéséről, de nincs tudomásunk semmiféle tárgyalásról."