Fellegi: Nem tárgyalunk az oroszokkal a Mol-részvények visszavásárlásáról

Vágólapra másolva!
A kormányzat nem tárgyal a Szurgutnyeftegaz orosz energiavállalattal annak Molban lévő részesedésének megvásárlásáról - erősítette meg Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter külföldi újságíróknak.
Vágólapra másolva!

A magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosi tisztséget is betöltő fejlesztési miniszter ismételten megerősítette, hogy Magyarország nem folytatott tárgyalásokat a Mol 21,2 százalékos tulajdonosával, az orosz Surgutneftegas-zal (Szurgutnyeftegaz) a Mol részesedés megvásárlásáról - olvasható a minisztérium közleményében. Fellegi Tamás ezt azon a háttérbeszélgetésen mondta, ahol a Magyarországon dolgozó külföldi újságírókkal, valamint a külföldi újságoknak és idegen nyelvű magyar újságoknak dolgozó magyar újságírókkal találkozott.

A miniszter a találkozó során kiemelten foglalkozott Magyarország energiaellátása biztonságának kérdésével és a diverzifikáció jelentőségével. Jövőbe mutató, 21. századi együttműködés kezdeteként említette a 2010. szeptember 14-én aláírt Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer (AGRI) megvalósítását célzó projektet, amely révén azerbajdzsáni földgáz érkezhet a Fekete-tengeren és Románián keresztül Közép-Európába.

A soros EU elnökséget Fellegi Tamás hatalmas felelősségnek, ám egyúttal óriási lehetőségnek nevezte, amelyet arra kell kihasználnunk, hogy minden uniós országgal megújítsuk kapcsolatainkat, új együttműködési rendszert építsünk ki Magyarország számára, amelyben fokozottan érvényre juttathatók nemzeti érdekeink. A miniszter hangsúlyozta: csak egy erős állam képes felelős, a nemzeti és a közérdeket szem előtt tartó vagyonpolitika és a hazai kis- és középvállalkozások boldogulását szolgáló koordinált fejlesztéspolitika megvalósítására - áll a közleményben.