Fájdalmas megszorítások várnak Csehországra

Vágólapra másolva!
A bérek és a jóléti kiadások fájdalmas lefaragásával a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékára csökkentené az államháztartási hiányt a jövő évi cseh költségvetés, amelynek tervezetét csütörtökre virradóra fogadta el a prágai kormány.
Vágólapra másolva!

A 2011-es cseh költségvetés kiadási oldalán 1179,8 milliárd korona, a bevételin 1044,8 milliárd koronak szerepel, így 135 milliárd korona lesz a hiány - közölte csütörtökön a kormány hétórás ülését követő prágai sajtóértekezletén Petr Necas miniszterelnök és hozzátette: így 4,6 százalékra csökken a hiány az idénre várt 5,3 százalékról.

Ez ambiciózusabb célkitűzés a cseh konvergenciaprogramban 2011-re kitűzött 4,8 százaléknál, de továbbra is magasabb az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges 3 százalékos hiánycélnál.

A cseh kormány főleg a közalkalmazottak bérének, a jóléti kiadásoknak és a működési költségeknek a lefaragásával csökkentené a deficitet. A hiánycsökkentés másik eszköze a tavaly megemelt adók további növelése lenne. A hárompárti jobbközép cseh kormánykoalíció a büdzsé tervezetét rövidesen a törvényhozás alsóháza elé terjeszti, ahol kényelmes többséggel - a 200 fős testületben 118 képviselővel - rendelkezik.