Matolcsy: Nem lesz megszorítás a hiánynövekedés miatt

Vágólapra másolva!
Nem lesznek megszorítások, amiatt, hogy a tavalyi hiány a várt nagyobb lett a vártnál - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A többlethiányt részben az állami cégek osztalékelőlegéből és a széndioxid-kvótából finanszírozná a kormány.
Vágólapra másolva!

Semmilyen megszorító programot nem szükséges indítani amiatt, hogy a tavalyi államháztartási hiány magasabbnak bizonyult a korábban vártnál - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kora délután Brüsszelben.

"Nem örülünk, de nem ijedünk meg a 0,5 százalékpontos többlettől" - mondta újságíróknak az uniós pénzügyminiszterek kétnapos találkozója után. Kifejtette, a 120-130 milliárd forintos többlethiányt olyan bevételi forrásokkal tervezik finanszírozni, mint a Mol 35 milliárd forintos befizetése, az FHB 3,5 milliárd forintos kamatbefizetése, valamint a szén-dioxid-kvótából tervezett mintegy 30 milliárd forintos bevétel, melyeket eredetileg jövőre vagy azt követően kívántak beszámítani. Már az idén felhasználható az állami vállalatok osztalékelőlege is - tette hozzá. Matolcsy György emlékeztetett arra, hogy az eredetileg várt éves hiány túlszaladása nem először fordul elő, volt már rá példa 2008-ban is.

A Mol milliárdjai

A Mol árfolyama több mint 1 százalékkal esettt a miniszter bejelentése után a Budapesti Értéktőzsdén, mivel Matolcsy szaviból úgy tűnt, a Molnak is hozzá kell járulnia az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél tartásához, hasonlóan a pénzügyi szférára kivetett banki különadóhoz. (Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a múlt hét végén azt mondta, "nem biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési vállalatok vagy az energiaszolgáltatók számára.")

Kicsit később viszont az olajcég az [origo]-hoz is eljuttatott közleményében azt írta, nem új befizetésről van szó: az EU versenyhatóságának döntése alapján az olajtársaság az elmúlt napokban utalt át az államkasszába 35,8 milliárd forintot, bányajárulék visszafizetése címén. A nyilatkozat megjelenése után a Mol-papír árfolyama visszatért a délután fél kettő körüli szintre.

4-ből 4,4 százalék

Az ügy hátterében az áll, hogy a A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt adatai szerint a korábban számolt 4 százalék helyett 4,4 százalék lett a költségvetési hiány, ami befolyásolja az idei deficitet is. A friss számsorban az úgynevezett eredményszemléletű, uniós módszertan (ESA95) alapján számolt hiány szerepel - mondta az [origo] érdeklődésére Lehmann Anna, a statisztikai hivatal munkatársa. Ez az adat az uniós statisztikákhoz készül. Az eredményszemlélet azt jelenti, hogy a költségeknek ahhoz az időszakhoz kell kapcsolódniuk, amikor azok gazdaságilag felmerültek, függetlenül a pénzügyi kifizetéstől, átutalástól.