Elküldték a költségvetésért felelős helyettes államtitkárt

Vágólapra másolva!
Bár korábban cáfolták, mégis menesztették a Nemzetgazdasági Minisztériumból Bathó Ferencet, a költségvetésért felelős helyettes államtitkárt - olvasható a Népszabadság internetes változatában.
Vágólapra másolva!

Bathóról pár hete a Nol írta meg, hogy a nemzetgazdasági tárca vezetése és apparátusai között kialakult feszült helyzet eredményeképpen szabadságolták - írta a lap. Ezt követően olyan sajtóhírek jelentek meg, hogy Matolcsyék meg akartak szabadulni a szakértőtől, ám Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkárának nyomására erre végül nem került sor.

Ezt az értesülést pár napja maga Varga cáfolta. Most azonban kenyértörésre került sor, és Bathónak mennie kellett. Ezt a tárcánál dolgozó források is megerősítették a lap újságíróinak, akik úgy tudják, Bathónak az APEH-ben kínáltak munkát, ami nem szokatlan, lévén van átfedés a két intézmény területei között, ahogy volt régebben is átjárás az APEH és a PM között. Bathó sorsa azonban még nem tűnik rendezettnek: állítólag nyomást próbáltak gyakorolni az APEH-re, hogy ne alkalmazzák a szakértőt - állítja a lap.

Szeptember végén az ügy kapcsán megkérdezték Navracsics Tibor közigazgatási minisztert is, aki úgy reagált, hogy megítélése szerint belefér egy kormány működésébe, ha vannak hatásköri viták. Ezzel arra az információra utalt, hogy Matolcsy György és a helyettes államtitkár között nézeteltérések vannak, ami miatt a miniszter kényszerszabadságra küldte Bathó Ferencet.

Az [origo] információja szerint a költségvetés összeállítása előhozta a kormányon belül konfliktusokat. A múlt héten a Magyar Nemzetben több olyan cikk jelent meg, amelyek a költségvetés összeállításáért felelős Matolcsy György lehetséges távozásáról szóltak. Az [origo]-nak több vezető beosztásban dolgozó kormányzati tisztviselő arról beszélt, hogy mindez Matolcsy György gazdasági és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter közötti konfliktusra utalhatott. Orbán azonban kiállt Matolcsy mellett és jobbkezének nevezte a gazdasági minisztert.

Az MTI megkereste Bathó Ferencet, aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a kényszerszabadságolásáról, illetve a minisztériumból való távozásáról szóló információt.

Bathó Ferenc 1990 óta dolgozik a Pénzügyminisztérium (2010 óta a Nemzetgazdasági Minisztérium) gazdaságpolitikai, illetve költségvetési főosztályán, főosztályvezető-helyettesként, majd főosztályvezetőként, főcsoportfőnökként illetve helyettes-államtitkárként.