Bírósághoz fordul a Mol a visszafizetett bányajáradék ügyében

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság döntésének megfelelően már visszafizette a költségvetésbe a Mol az előírt 36 milliárd forintot, de az olajtársaság bírósághoz fordul az ügyben.
Vágólapra másolva!

A Mol keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságánál az Európai Bizottságnak a bányajáradék ügyében hozott 2010. június 9-i döntése ellen - közölte a társaság a BÉT honlapján szerdán.

Az Európai Bizottság azt állapította meg, hogy a magyar kormány által a Mollal kötött 2005. évi megállapodás, a magyar bányászati törvény 2008. évi módosításával együtt olyan pénzügyi előnyt jelentett a cégnek, amely az uniós állami támogatási szabályok értelmében nem élvezhet mentességet.

A bizottság ezért 2010. június 9-ei határozatában a jogellenesnek minősített támogatás visszakövetelésére utasította a magyar kormányt. A 30,3 milliárd forintos összeg kamatokkal együtt 35,8 milliárdra rúg.

A Mol a fellebbezéstől függetlenül már köteles volt befizetni a pénzt a költségvetésbe. A kormány pedig tulajdonképpen már el is költötte: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter két hete ezt a tételt jelölte meg a korábban becsültnél magasabb tavalyi hiány befoltozásának forrásaként.