Demján: A kormány sem tud csodát tenni

Vágólapra másolva!
Demján Sándor szerint a kormánynak nem volt választása, mint a költségvetési egyensúlyt helyreállító lépések, így a válságadók bevezetése. Szerinte ezek fékezni fogják a gazdaságot, és az a kérdés, hogy tudják-e kompenzálni ezt a hatást a vállalkozások segítésével. A közös, egyszerre állami és magán beruházás (ppp) általános elutasítása szerinte nem helyes.
Vágólapra másolva!

"Csodák nincsenek, az Orbán-kormány sem tud csodát tenni" - mondta az [origo]-nak Demján Sándor vállalkozó, Magyarország leggazdagabb embere a Parlamentben tartott takarékszövetkezeti konferencián.

A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke szerint a piac bizalmát csak úgy lehet visszaszerezni és megtartani, ha a pénzügyi hiányt az előírt szinten tartják. "Ha ezt nem vállalta volna be a kormány, akkor 350-400 forintos euróárfolyam következett volna be, amit nem bírt volna el az ország" - tette hozzá.

Árutermelés a kiút

Demján Sándor szerint nem volt más választása a kormánynak, mint a második akcióterv bejelentése, vagyis a válságadók kivetése - mondta a milliárdos üzletember. Érvelése szerint az előző kormányok, amikor forrás hiányzott, akkor hitelt vettek fel, mára azonban változott a helyzet, mert Magyarország nem tud hitelt felvenni, sőt, a korábbi hitelek nagy részét vissza kell fizetni. Az üzletember emlékeztetett, hogy ő korábban bírálta a Medgyessy-kormány 100 napos programját: "a hitelből költekezésnek ez lett a vége" - mondta.

Az [origo] kérdésére, hogy a válságadók nem ártanak-e a magyar gazdaságnak, azt válaszolta, hogy biztos abban, hogy az extra adók fékezni fogják a gazdaságot. Szerinte azonban a kérdés az, hogy más területeken tudják-e ezt kompenzálni. "Ennek egyetlen járható útja, hogy ezt az árutermelésben teszi meg Magyarország" - mondta a vállalkozó. Ehhez azonban szerinte a vállalkozások számára likviditást, vagyis pénzforrásokat (például olcsó hiteleket), kedvező adórendszert és egyéb szabályozási feltételeket kell megteremteni.

A VOSZ elnökeként még az országgyűlési választások előtt megállapodott az akkor még ellenzéki Orbán Viktorral, hogy az új kormány megvalósítja a vállalkozások igényeit. Ezek között szerepelt, hogy 4 év alatt a vállalkozói adóterheket a régiós átlag alatti szintre mérséklik (a lakosságét 6 év alatt), valamint támogatják a vállalkozásokat az adminisztráció csökkentésével, előnyben részesítéssel, illetve a társulások támogatásával.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Demján: A piacok bizalmát a hiánycél tartásával lehet visszaszerezni

A kormány felülvizsgálná az úgynevezett ppp-projekteket (közös magán és állami beruházások), illetve újat egyáltalán nem indítanának. Demján Sándor az [origo]-nak elmondta, hogy neki egyetlen ppp-beruházása volt, ez a Művészetek Palotájának építése. Elmondása szerint ez "kényszer ppp" volt, mivel menet közben derült ki, hogy az állam nem tudja kifizetni a beruházást, s ekkor fordították közös, magán és állami beruházássá.

Demján állította, hogy "ez a beruházás teljesen korrekt költségekkel valósult meg, s ennél olcsóbban nem építette volna meg senki". A ppp-konstrukció szerinte leginkább az autópálya-építések megítélése miatt kritizálható, de az általános elutasítása nem helyes.