Selmeczi szerint még nem dőlt el a nyugdíjkérdés

Vágólapra másolva!
"Bármi lehet" - mondta Selmeczi Gabriella, a kormány nyugdíjvédelmi megbízottja a magánnyugdíj-pénztári befizetések alakulásáról. A politikus szerint korai kérdéseket feltenni Orbán Viktor kijelentésével kapcsolatban, aki azt állította, hogy aki a magánnyugdíj-rendszert választja, annak az állam nem fog utalni. Selmeczi szerint meg kell várni a kormány konkrét lépéseit.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjvédelmi megbízott szerint a jelenleg a parlament előtt lévő, a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket érintő módosításokkal kapcsolatos nagy feladatokat kell megoldaniuk, de várják a kormány nyugdíjvédelmi programra vonatkozó további lépéseit.

Selmeczi Gabriella erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek szerdán, hogy Orbán Viktor kormányfő kedden este az RTL Klub híradójában a magánnyugdíj-pénztárakról egyebek mellett azt mondta: az állam "többet oda pénzt már nem fog átutalni".

A nyugdíjvédelmi megbízott hangsúlyozta: az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslatban az szerepel, hogy átmenetileg, a jövő év végéig irányítanak át a magánnyugdíjpénztárakból a harmincmilliárd forintot az állami rendszerbe.

Korainak nevezte a miniszterelnök kijelentésével kapcsolatos kérdéseket. Várjuk a kormány további lépéseit a nyugdíjvédelmi program keretében - jelezte a fideszes képviselő, majd hozzátette: "bármi lehet".

Selmeczi Gabriella kiemelte, nagyon sok köztisztviselő, szakértő és munkatárs dolgozik azon, hogy ne csak most, hanem a további törvényjavaslatokban is érvényesüljön az az alapelv, amely szerint "senki sem járhat rosszabbul". Példaként a magánnyugdíj-pénztárakból az állami rendszerbe átlépést szabályozó törvényjavaslatot említette.

Orbán Viktor miniszterelnök kedd este az RTL Klub híradójában arról beszélt: a kormány azt szeretné, ha már az idén vissza lehetne lépni a magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe. A műsorban a kormányfő szavait ismertetve elhangzott: azon is dolgoznak, hogy az államnak befizetett nyugdíjjárulékot is mindenkinek a saját, névre szóló számláján kezeljék.

"Mi ki akarjuk nyitni a visszalépés lehetőségét minél hamarabb, azt szeretnénk, hogy a visszalépés már ebben az évben megvalósuljon" - mondta a miniszterelnök a kereskedelmi televíziónak.

A hírműsor közlése szerint a magánnyugdíj-pénztárakba utalt járulék felfüggesztéséről Orbán Viktor azt mondta, azoknak garantálják a kieső pénzt, akik visszalépnek az állami rendszerbe. Akik maradnak "a mostani nyugdíjtőzsdés rendszerben", azok természetesen azzal, amit oda bevittek, saját belátásuk szerint rendelkeznek. "Az állam azonban többet oda pénzt már nem fog átutalni" - tette hozzá a kormányfő.

Selmeczi Gabriella kedden, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján bár nem mondta ki, hogy a kormány az egyéni számlás svéd modellt szeretné bevezetni, arra azonban utalt, hogy nem áll távol a gondolat a kormányoldal gondolkodásától. "Nem olyan rossz az a svéd modell", illetve "ki ne akarna svéd nyugdíjat kapni" - mondta.