Szijjártó: Okafogyottá válik a magánnyugdíjpénztárakba való utalás 2011 után

Vágólapra másolva!
Okafogyottá válhat, hogy 2011 után pénzt utaljon a kormány a magánnyugdíjpénztáraknak, mivel addig az emberek visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe - erről Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője beszélt.
Vágólapra másolva!

Az elkövetkező 14 hónapban - azaz jövő év végéig - függesztené fel a kormány a magánnyugdíjpénztáraknak az utalást és elképzelhető, hogy azután már okafogyottá válik, hogy később utal-e vagy sem - mondta szerdán újságírók előtt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Reményeik szerint ugyanis jövő év végéig minél többen élnek majd azzal a lehetőséggel, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe. Orbán Viktor miniszterelnök az RTL Klub Híradójának kedden adott interjújában beszélt arról, hogy az állam többé nem utal át pénzt a magánnyugdíj-pénztárakba.A parlament előtt lévő törvényjavaslat azt célozza, hogy 2011. december 31-ig az állam függessze fel a magányugdíjpénztárak irányába az utalást - mondta a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy - amennyiben elfogadja az Országgyűlés a javaslatot - ez azt fogja jelenteni, hogy az elkövetkező 14 hónapban semmifajta állami átutalás nem lesz. Ezzel párhuzamosan a kormány egy újabb törvénnyel rövid időn belül szándékozik megnyitni az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés lehetőségét. A kabinet világos meggyőződése ugyanis, hogy az állami nyugdíjrendszer a biztonságos és ezt támasztják alá a tények is.

Szijjártó Péter megfogalmazása szerint: hisznek abban, hogy az emberek a biztonságos nyugdíjfizetést fogják választani és visszalépnek az állami rendszerbe. Amennyiben pedig ez így történik, akkor könnyen előfordulhat, hogy okafogyottá válik arról beszélni, hogy 2011 után lesz-e bármiféle átutalás. Viszont ha lesznek olyanok, akik nem lépnek vissza, akkor újra meg kell vizsgálni a helyzetet - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a második gazdasági akcióterv részeként jelentette be, hogy felfüggesztik a magánnyugdíjpénztáraknak átutalt havi 30 milliárd forint folyósítását jövő év végéig. Kedden az RTL Klub Híradójának adott nyilatkozatában azt mondta, hogy az állam többé nem utal át pénzt a magánnyugdíj-pénztárakba.