A forint miatt 370 milliárddal csökkent a magyarok devizahitelállománya

Vágólapra másolva!
A szeptemberi forinterősödésből adódó átértékelődés több mint 370 milliárd forinttal csökkentette a háztartások devizahiteleinek állományát.  Az árfolyamváltozással tisztított adatok szerint szeptemberben összességében közel 11 milliárd forinttal csökkent a lakosság hitelállománya.
Vágólapra másolva!

A háztartások szeptemberben az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, azaz nettó törlesztők voltak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

A lakossági devizahitelek állománya az átértékelődés és egyéb változások miatt 373,2 milliárd forinttal, tranzakciókból eredően pedig 41,1 milliárd forinttal 5571 milliárd forinttal csökkent. A több mint 370 milliárd forintos átértékelődésből adódó csökkenés azzal magyarázható, hogy a forint szeptemberben jelentősen erősödött a külföldi devizákkal, azaz az euróhoz, a dollárhoz és a svájci frankhoz képest. Utóbbi azért különösen fontos, mert a lakosság jellemzően frankban adósodott el az elmúlt években.

A háztartási devizahitelekkel szemben a forinthiteleknél növekedést regisztrált a jegybank: a háztartások 30,3 milliárd foirnttal több hitelt vettek fel, mint ammennyit törlesztettek. A háztartási forint- és devizahitelek összesített állománya az említett változásokból adódóan - az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva - 10,8 milliárd forinttal 8358 milliárd forintra csökkent szeptemberben.

A betétállomány a tranzakciókból eredően 25,8 milliárd forinttal csökkent, forintbetéteknél 34,9 milliárd forint nettó betétkivonásra, míg a devizabetéteknél 9,0 milliárd forint nettó betételhelyezésre került sor.

Közel 20 forinttal lett olcsóbb a frank

Szeptember elején - a hiány tartásáról szóló bejelentés előtt - az eurót még 287 forinton jegyezték a devizapiacon, a svájci frank és a dollár pedig 220 forint felett járt. Október első napjaiban pedig már májusi szinteken mozgott a forint: az euró ekkor 270 forint alatt is megfordult, a svájci frank 206, a dollár pedig 200 forint felett mozgott. Vagyis a lakosság szempontjából kulcsfontossságú frankárfolyam egy hónap alatt közel 20 forinttal csökkent.