Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint októberben 43,6 milliárd forint hiánya volt a magyar államháztartásnak, amivel az első tíz hónapban 1132 milliárd fölé nőtt a deficit. A magas hiányt azonban év végéig a különadók és a nyugdíjpénzek a szükséges 3,8 százalékos szint alá szorítják.
Vágólapra másolva!

Októberben is hiánnyal zárt az (önkormányzatok nélkül számolt) államháztartás. A központi költségvetés 53,5 milliárd forint, a tb-alapok 7,7 milliárd forint deficittel zártak, a többi elkülönített állami pénzalap viszont 17,6 milliárdos többlettel zárt - vagyis összességében 43,6 milliárd forint a hiány októberben.

Az első tíz hónapban összesen 1132,7 milliárd forint a deficit, ami az éves tervezet 131,1 százalékát teszi ki. Az év közben 100 százaléknál nagyobb arány azért lehetséges, mert sok adóbevétel év végén folyik be. Idén különösen igaz ez, mivel a bankadó második részlete, illetve a válságadó és az utolsó két hónap nyugdíjbefizetései később érkeznek be a költségvetésbe.

A kormány 90 milliárd forintot vár a bankadó második részleteként, 161 milliárd forintot a távközlési-, a kiskereskedelmi- és az energiaszektorból, valamint azt a 60 milliárd forintot a Nyugdíjbiztosítási Alapba, amely a magánnyugdíjpénztárakat illette volna meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a központi költségvetés bevételei összességükben közel 33 milliárd forinttal elmaradtak a tavalyi októberi összegtől. A főbb adóbevételek eltérő módon alakultak: az egyszerűsített vállalkozói adó, valamint a jövedéki és regisztrációs adóbevételek meghaladták a tavalyi összeget, míg a társasági adó, az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó bevételek elmaradtak az előző évitől.

Alacsonyabb összegben alakultak az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek is, azonban figyelembe kell venni, hogy tavaly közel 20 milliárd forint osztalék befizetésére került sor október hónapban.

Az 2010-es költségvetési törvény szerint az államháztartás hiánya összesen 3,8 százaléka lehet a magyar GDP-nek (az önkormányzatok hiányával együtt). A kormány ennek biztosítására vezette be az egyes szektorokat terhelő különadókat, illetve térítette el a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.