Más nevet kapnak, de maradnak a válságadók

Vágólapra másolva!
Bár a kormány azt ígérte, hogy 2013-ban kivezetik az idén életbe léptetett válságadókat, ám a költségvetési tanács elnöke szerint 2014-ben is életben lesz ez az adóteher. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője erre reagálva közölte, hogy 2012 után megszűnnek a válságadók, de az érintett vállalatoknak ezt követően a korábbi összeg felét kell majd összedobniuk.
Vágólapra másolva!

"A költségvetés apró betűs részében az áll, hogy a brutális különadókat 2014-ben is kivetnék, noha korábban azt ígérték, hogy legfeljebb 2-3 évig maradnak a rendszerben" - mondta Kopits György, a költségvetési tanács elnöke a köztévé reggeli műsorában.

A költségvetési tervezetben Fejezeti indoklások című mellékletében szereplő kitekintés 2014-ig terjedő mérlegében, az úgynevezett Egyes ágazatokat terhelő különadóból jövőre 161, egy évvel később 166, 2013-ban 85,5 milliárd forinttal számol, 2014-ben pedig szintén egy 85,5 milliárd forintos tétel szerepel.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán délelőtt közölte: a válságadók, amelyek azoknak az ágazatoknak a közteherviselésbe való bevonására szolgálnak, amelyek az elmúlt időszakban nem kaptak lehetőséget arra, hogy arányos módon vegyenek részt a közteherviselésben, három évre, 2010-re, 2011-re és 2012-re szólnak, ezután megszűnnek.

Válságadó helyett más lesz

Szijjártó azonban hozzátette, hogy a kormány tárgyalásokat fog folytatni ezen ágazatok szereplőivel egy új szabályozásról. "Egy új szabályozást szeretnénk majd létrehozni és a jelenlegi becsléseink szerint ez az új szabályozás a jelenlegi válságadókból befolyó bevételnek körülbelül a felét fogja jelenteni bevételként a költségvetés számára" - mondta. A részleteket firtató kérdésre annyit közölt, hogy az új szabályozás az érintett ágazatok arányos közteherviselésben való részvételét lesz hivatott szolgálni; hogy ez milyen formában történik meg, arról még tárgyalni kell.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október végén az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén azt mondta: 2010-re a kormány már elvégezte a pénzügyi konszolidációnak erre az évre eső részét, és tartja a 3,8 százalékos hiányt. Matolcsy szerint 2012-ben az eddigi lépéseknek köszönhetően a helyzet könnyebb lesz, majd 2013-tól a válságadókat kivezetve a nagyobb gazdasági növekedésből eredő költségvetési többletbevételekkel az ország belép az EU legnagyobb növekedéssel és legjobb államháztartási hiánnyal rendelkező tagállamai közé.

Kopits a szerda reggeli tévéműsorban egyébként az is elmondta, hogy a 2011-es egy óvatos, konzervatív költségvetés, vannak azonban problémák az összhangban. A 3 százalékos hiánycél tartása a magán-nyugdíjpénztári bevételek átterelésének köszönhető, ilyen szempontból középtávon nem óvatos a költségvetés, nem felel meg a fenntartahtósági kritériumoknak.