Beszakadt a pesti tőzsde az adótervek miatt

Vágólapra másolva!
Szerdán több mint ezer pontot esett a budapesti tőzsdeindex, miután kiderült, hogy a kormány ugyan 2012 után megszünteti a válságadókat, ám az érintett cégeknek ezt követően is számítaniuk kell többletteherre.
Vágólapra másolva!

Szerdán 1098,10 pontos, azaz 4,71 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést a Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX. A Mol árfolyama 6,01 százalékkal 19 700 forintra csökkent, az OTP részvények ára 5,17 százalékkal 5500 forintra csökkent, a Magyar Telekom és a Richter pedig nagyjából 3 százalékkal csökkent. (A BUX legutóbb május 25-én esett 1000 pontnál nagyobb mértékben, akkor 4,6 százalékkal csökkent az index értéke.)

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője az [origo]-nak elmondta, a reggeli nyitáskor 23 300 pontról induló a BUX sokkal rosszabbul szerepelt, mint a többi európai tőzsde, vagyis bőven alulteljesítette társait. Ez pedig a magyar piaccal szemben kialakult bizonytalansággal magyarázható. Szerdán ugyanis kiderült, hogy az idén életbe léptetett válságadók ugyan 2012 után megszűnnek, de a kormány ezt követően kisebb mértékben ugyan, de megadóztatná az érintett cégeket.

A szakember közölte, hogy az eladási hullám nagyrészt a vállalati adók meghosszabbítására vonatkozó kormányzati tervvel magyarázható. A pesszimizmushoz hozzájárul az is, hogy a befektetők kezdik elveszteni a magyar piacba vetett bizalmukat. Az elmúlt hónapkban a piaci szereplők vártak a jövő évi költségvetés számaira, illetve a makrogazdasági szempontból fontos kormányzati intézkedésekre, ám a kormány csak a lyukak tömködését igyekszik megoldani, ahelyettt, hogy átfogó reformokat jelentene be. Ez pedig nem tetszik a külföldi befektetőknek, ezért sorakoztak fel az eladói oldalon - tette hozzá Kuti Ákos.