BBC: Írország egy mentőcsomagról egyeztet az EU-val

Vágólapra másolva!
Írország előzetes tárgyalásokat folytat az Európai Unióval egy pénzügyi mentőcsomagról - értesült a BBC. Az ír államadósság a görög utáni új válsággóc lehet, ennek megelőzésére 60-80 milliárd euróval menthetik ki a korábban "kelta tigrisnek" nevezett országot.
Vágólapra másolva!

Már nem kérdéses, hogy kér-e, hanem az hogy mikor kér segítséget az Európai Pénzügyi Stabilitási Alaptól az ír kormány - írta a BBC. A brit hírportál értesülése szerint Írország előzetes tárgyalásokat folytat az Európai Unióval egy pénzügyi segélycsomagról.

Előzetes becslések szerint 60-80 milliárd euróval menthetik ki Írországot. A BBC-nek ír hivatalnok nem cáfolták a segélyalappal folyó tárgyalásokat, míg az Európai Bizottság nem kommentálta a hírt. A Reuters-nek uniós források azt mondták még pénteken, hogy "nagyon valószínű" az ír segítség kérése.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője egy jokohamai konferencián azt mondta újságíróknak, hogy "eddig még nem kaptam kérést, és azt hiszem, Írország elboldogul".

A BBC szerint a hétvégén biztosan nem érkezik hivatalos segítségkérés az Unióhoz, az inkább a következő hónapra tehető. Az eurózóna tagállamainak képviselői december 6-án ülnek össze, a gazdasági egyeztetésekért felelős Ecofin egy nappal később, míg a teljes Európai Tanács december 16-17-én találkozik.

Az Európai Unió és az IMF legutóbb Görögországot mentette az adósságválságból egy 110 milliárd eurós csomaggal, amely a megdrágult piacinál kedvezőbb feltételekkel finanszírozza a mediterrán országot. A görög válság idején Olaszország, Portugália és Spanyolország mellett Írországot emlegették a piacon, mint az egyik következő válsággóc.

Írország gazdaságát a válság különösen megviselte, pedig 2008 előtt igen erős gazdasági teljesítményt nyújtott, a piacon "kelta tigrisként" emlegették. A lakáspiacon 50-60 százalékos áresést tapasztaltak, míg a bankszektor csak államosítással úszta meg, ez azonban 40-50 milliárd eurót vitt el a költségvetésből.

A kormány az EU elé tárt programjában vállalta, hogy 2014-ig 3 százalék alá viszi a ma még 12 százalékos deficitet, ennek megvalósítására a jövő évi költségvetésben 6 milliárd eurós megszorítást hajtanak végre. A legriasztóbb adat azonban, hogy amennyiben a banki rossz hiteleket is beszámítanánk, akkor 32 százalékos lenne a folyó deficit.