Indul a költségvetési vita, Matolcsy és Orbán is megszólal

Vágólapra másolva!
Hétfőn délben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter expozéjával megkezdődik a a jövő évi költségvetés általános vitája, a minisztert Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, illetve Kopits György, a költségvetési tanács első embere követi majd. Délután Orbán Viktor kormányfő tart beszédet a parlamentben. Kövesse a vitát az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

Kövesse a költségvetési vitát percről percre az [origo]-n!

Hétfőn kezdődik a parlamentben a 2011-es költsgégvetésről szóló törvényjavaslat vitája. A napirend szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 90 perces expozéjával kezdődik az ülés.

Ezt követően Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke beszél 30 percben, majd Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke tart szintén 30 perces beszédet. Ezután Szijjártó Péter, a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke ismerteti a testület véleményét, majd az ellenzéki politikusok szólalnak fel.

A parlamenti napirendből nem derül ki, de Orbán Viktor kormányfő is beszélni fog a parlamentben. A Miniszterelnökség kommunikációs irodája arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy a kormányfő 16 órakor tartja meg beszédét. Orbán Viktor beszédét élőben követheti az [origo]-n.

Vita a Költségvetési Tanácsról

Kopits György, a Kötlségvetési Tanács elnöke november 10-én szerdán a jövő évi büzséről azt mondta: a 2011-es egy óvatos, konzervatív költségvetés, vannak azonban problémák az összhangban. A 3 százalékos hiánycél tartása a magán-nyugdíjpénztári bevételek átterelésének köszönhető, ilyen szempontból középtávon nem óvatos a költségvetés, nem felel meg a fenntarthatósági kritériumoknak. Kopits akkor jelezte, hogy bár a kormány azt ígérte, hogy 2013-ban kivezetik az idén életbe léptetett válságadókat, ám a jövő évi büdzséhez mellékelt kitekintés szerint 2014-ben is életben lesz ez az adóteher. Ezt később megerősítette Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője is.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke pedig azt mondta a költségvetésről, a hiánycél teljesülni fog, azonban a jövő évi büdzsé tervezete nem hangsúlyozza eléggé, hogy Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. "A múltbeli rossz döntések következményeit továbbra is viselni kell, ugyanakkor az államadósság várhatóan csökken, 1200 milliárdról 1067 milliárdra csökkennek a kamatterhek" - tette hozzá az elnök, aki úgy véli, a válság elmúltával nincs szükség a Költségvetési Tanácsra, amely szerinte fogatlan oroszlánná vált, mert nem kapott vétójogot a költségvetési kérdésekben. Domokos kijelentésére reagálva Nagy Anna kormányszóvivő a múlt pénteken közölte , a kormány nem készül a Költségvetési Tanácsot érintő jogszabály és egyáltalán nincs napirenden olyasmi, hogy a tanáccsal bármi történjen.