Októberben bővült a magyar autópiac

Vágólapra másolva!
A Jato Dynamics piackutató cég legfrissebb jelentése szerint októberben 8,1 százalékkal nőttek az újautó-eladások Magyarországon, a január és október közötti adatok azonban több mint 30 százalékos éves visszaesést mutatnak.
Vágólapra másolva!

Októberben 16,2 százalékos 1,056 millió új autó talált gazdára az európai autópiacon, ami 16,2 százalékos visszaesésnek felel meg éves összevetésben, az év első tíz hónapjában pedig 4,5 százalékos volt a visszaesés - derül ki a Jato Dynamics autóipari piackutató cég jelentéséből.

Az öt legnagyobb európai autópiac (Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország) szűkült. Bár még mindig Németország az iparág legnagyobb európai piaca, az idei év első 10 hónapjában csaknem 900 ezer kevesebb új gépkocsi talált gazdára, mint egy évvel ezelőtt. David Di Girolamo, A JATO Consult üzletág-vezetője közölte: nehéz teljesen valós képet látni az autópiac teljesítményéről - ugyanis tavaly ilyenkor sok országban még javában dübörögtek a roncsautó-programok, ám kétségtelenül azt mutatják az adataink, hogy még hosszú az út a teljes talpraállásig. "Apró reménysugár ugyan, de úgy tűnik, hogy a legtöbb piac, ahol nem volt roncs-beszámításai akció, már a növekedés útjára állt" - tette hozzá.

A nyugati trendekkel ellentétben Közép-Kelet-Európa szinte összes országában bővülést volt októberben. Észtországban 46,6, Lengyelországban 19,6, Szlovákiában pedig 10,2 százalékos volt a javulás, a magyar piac pedig 8,1 százalékos növekedést ért el. A magyar piar tíz hónapos adatai azonban jóval kedvezőtlenebb képet festenek, egyedül Görögország produkált rosszabb számokat. Magyarországon az év első tíz hónapjában 31,2, a görög piacon pedig 32,3 százalékos volt a visszaesés.