Vágólapra másolva!
Szeptemberben 0,6 százalékkal csökkent a világkereskedelmi forgalom augusztushoz képest, növekedést csak Kelet-Európa és Latin-Amerika tudott felmutatni.
Vágólapra másolva!

Lefékeződött a világkereskedelem az elmúlt hónapokban, miután kissé alábbhagyott a globális növekedés üteme. A nagy gazdasági térségek közül csupán Kelet-Európa és Latin-Amerika szerepelt jól. A holland CPB gazdaságelemző központ szerdán ismertetett adatai szerint szeptemberben 0,6 százalékkal csökkent a világkereskedelmi forgalom augusztushoz képest, amikor még 1,4 százalékos növekedést regisztráltak az elemzők júliushoz viszonyítva. Szeptemberben Kelet-Európa és Latin-Amerika volt a legjobb, mert csak ebben a térségben nőtt az export augusztushoz képest - 2,6 és 2,3 százalékkal -, máshol mindenütt csökkent.

Igaz, a bővülés a nyári hónapokban sem volt töretlen, mert júliusban 1,1 százalékkal zsugorodott a globális külkereskedelem. Ez a magyarázata annak, hogy a harmadik negyedévben is mindössze 0,9 százalékkal bővült a nemzetközi adásvétel a július-szeptember közötti időszakhoz képest, s ezzel a legkisebb növekedést mutatta azóta, hogy a válság után tavaly a második negyedévben ismét lendületbe jött a világkereskedelem. A holland elemző központ adatait nagy figyelemmel kísérik a politikai és gazdasági élet főszereplői, miután ez a társaság ad ki legelőször adatokat a világkereskedelem elmúlt háromhavi alakulásáról.