A lengyelek kötvénnyel kínálnák a magánnyugdíjpénztárakat

Vágólapra másolva!
Lengyelország a magyarétól eltérő módon kezelné a magánnyugdíjpénztárak helyzetét, olyan kötvényeket vásároltatna velük, amelyek nem növelnék a lengyel adósságot.
Vágólapra másolva!

Nyugdíjkötvénynek nevezett állami értékpapír kibocsátása lehetne az egyik megoldás arra, hogy megálljon az államadósság növekedése Lengyelországban - mondta szerdán a miniszterelnök vezető gazdasági tanácsadója. Michal Boni elmondta: terveik szerint új típusú kötvényt bocsátana ki az állam a magánnyugdíjpénztárak számára, ám ezek a kötvények nem számítanának bele az állam tartozásaiba, ezt a megoldást egyelőre nem részletezte.

Michal Boni szerint pillanatnyilag ez tűnik a legvalószínűbb változatnak annak megoldására, hogy az államháztartási hiány megállapításánál miként vegyék figyelembe az állam hozzájárulását a magánnyugdíjalapokhoz. Boni elmondta: korábban azt is fontolgatták, hogy az állam 2-3 évig felfüggeszti az átutalást a magánnyugdíjpénztárak számára. A magánalapok a varsói értéktőzsde és kötvénypiac fontos szereplői, az általuk kezelt értékpapírok összege megközelíti a 200 milliárd zlotyt (68,89 milliárd dollár).

Nemcsak Lengyelország és Magyarország küszködik a közfinanszírozás elszámolásának problémájával, rajtuk kívül még heten - egykori "keleti tömbbeli" tagországok és Svédország - kérik Brüsszeltől a szabályok módosítását oly módon, hogy az állam magán-nyugdíjpénztári befizetéseit vegyék figyelembe az államháztartási hiány megállapításánál.

A lengyel terv ismertetésével egyidőben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt jelentette be, hogy azok a magánnyugdíjpénztári tagok, akik nem lépnek át az állami rendszerbe jövő év január végéig, elvesztik a jogosultságukat nyugdíjuk állami részére, vagyis 70 százalékéra, s csak a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott pénzükre számíthatnak. Erről bővebben itt olvashat.