Januártól emelkedik a nyugdíj, extrabért kapnak a gyermektelen közszolgák

észt nyugdíjas
Vágólapra másolva!
Januártól emelkednek a nyugdíjak, az idei év előtt nyugdíjba mentek 4,4 százalékkal, az idén nyugdíjba vonultak 3,8 százalékkal kapnak többet. A közszférában extra bérkiegészítést kapnak azok a gyermektelen munkavállalók, akik vesztenének az adóváltozásokkal.
Vágólapra másolva!

"A kormány, összhangban a törvényben foglaltakkal, januártól megemeli a nyugellátásokat. A tervezett infláció 3,5 százalékos, a nyugdíjemelés mértéke pedi 3,8, illetve 4,4 százalékos lesz" - jelentette be csütörtökön Nagy Anna kormányszóvivő. Az emelés az öregségi és a özvegyi nyugdíjra, az árvaellátásra és a baleseti járadékra is vonatkozik, az érintett kör Nagy Anna elmondása szerint 2,65 millió fő.

A 3,8 százalékos növekedés az idén nyugdíjba menteket érinti, a 4,4 százalékos emelsére pedig az idei év előtt nyugdíjba mentek számíthatnak. Átlagnyugdíj (havi 84 ezer forint) esetén a régebben nyugdíjba menteknél havonta 3700 forinttal több lesz a nyugdíj, ami évente 44 ezer forintos pluszt jelent, az idei nyugdíjba vonulóknál 3200 forintos lesz a növekedés havonta, ez évi 38 400 forintot tesz ki.

Soltész Miklós államtitkár elmondta: a kormány döntött a gyes 3 évre emeléséről, illetve arról, hogy csak részmunkaidős munka mellett lehet igénybe venni a gyest. Jövő év szeptember 1-től a lakásfenntartási rendszerbe integrálja a kormány a gázár- és távhőtámogatást - mondta Soltész.

Nagy Anna elmondta: ha valakinek az adóváltozások miatt csökken a nettó bére, akkor a közszférában lesz egy extra fizetéskiegészítés, a versenyszférában pedig a minimálbér-, illetve az ebből adódó általános béremelés miatt nem csökken majd senkinek a nettó bére. A kormányszóvivő szerint arról még nem született döntés, hogy ez a kiegészítés pontosan miképp jelenik majd meg a fizetésekben, de az is elképzelhető, hogy a havi bérkimutatásban lesz egy erre vonatkozó sor.

A bérkiegészítés a bejelentés szerint a gyermektelen munkavállalókat érinti majd, a gyermekesek esetében ugyanis az új szja-rendszer nem okozza a nettó bér csökkenését (a jövő évi adóváltozásokról, illetve a jövedelmi hatásokról szóló cikkünket itt találja),