Vágólapra másolva!
Rogán Antal a maradék 10 millió forintos támogatást is elvenné a Költségvetési Tanácstól, és az Országgyűlés Hivatalának adná - derül ki a politikusnak a költségvetéshez benyújtott kapcsolódó módosító indítványából.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz 511 úgynevezett első körös módosító indítvány érkezett, amelyek a főösszegeket érintik, azaz a fejezetek közötti átcsoportosításra tesznek javaslatokat. Az 511 indítványból 392 módosító indítvány, 119 pedig kapcsolódó módosító indítvány. Utóbbiak - amelyeknek körülbelül egyharmadát a kormányoldal jegyzi - a költségvetési törvényjavaslat pénteki részletes vitája alatt érkeztek; a főösszegeket érintő, a fejezetek közötti átcsoportosításra javaslatot tevő módosító indítványokról várhatóan a december 6-án kezdődő ülésén szavaz a Ház.

Rogán Antal három kapcsolódó módosító javaslatában is érinti a Költségvetési Tanács (KT) titkárságának jövő évre tervezett 835,5 millió forintos támogatását. Az egyikben megismétli a fideszes Varga József által kezdeményezett átcsoportosítást: roma ösztöndíjprogramok támogatását a KT-tól elvont 825,5 millió forintból biztosítaná, a maradék tízmilliót pedig - egy másik indítványában - az Országgyűlés Hivatalának adná. Ezzel lenullázná a KT-titkárság büdzséjét.

A fideszes Varga József múlt héten benyújtott módosító indítványa szerint az idén 835 millió forintból gazdálkodó Költségvetési Tanács csupán 10 millió forintot kapna jövőre, a fennmaradó 825 millió forintot a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz irányítaná át a képviselő. Rogán most ezt a maradék tízmilliót is elvenné.

Feszültséget keltett a javaslat

Varga József kezdeményezésének érdekessége, hogy a javaslat benyújtása előtt néhány nappal a romatámogatásokat felügyelő Farkas Flórián miniszteri biztos az alapítvány megszüntetéséről nyilatkozott, ami az [origo] értesülései szerint feszültséget keltett a Fidesz-frakció két cigány származású képviselője között.

A Költségvetési Tanács ellehetetlenítését kritizálta az Economist című lap budapesti tudósítója, és párhuzamot von a magyar kormány intézkedései, valamint a tekintélyelvű venezuelai vezető, Hugo Chávez között. A tekintélyes brit lap blogjában megjelent írás szerint rossz üzenet a független szervezet felszámolása, és ezzel végső soron a devizahitelben eladósodott választók is rosszul járhatnak.

Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke is hasonló vélményen van, aki az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, hogy egyetlen olyan ország van, ahol megszüntettek a költségvetési tanácsot: Venezuelában.

A kormány átalakítaná a KT-t

A Költségvetési tanács nyilvánvaló ellehetetlenítését a parlament gazdasági és számvevőszéki és költségvetési bizottság is támogatta. A miniszterelnök szóvivője szerint a kormány azt támogatja, hogy a KT alakuljon át: az Állami Számvevőszék elnöke, a jegybankelnök és az államfő egy delegáltja alkossa.

A fideszes politikus harmadik indítványában azt javasolja, hogy a büdzsé céltartalékából fedezzék a KT titkárságának megszüntetésével járó költségeket. Indoklása szerint ez a KT feladatainak átalakítása miatt szükséges.

Ugyancsak Rogán Antal jegyzi azt a kezdeményezést, amely egyről másfél forintra emelné a költségvetési hozzájárulást az üdülővendégek tartózkodási ideje alapján beszedett idegenforgalmi adó minden forintjához.

Megszüntetnék a jobb helyzetben lévő önkormányzatok támogatását

A kormánypárti politikus több mint ötmilliárd forintot adna a MÁV legsürgősebb hídrekonstrukciós munkáinak elvégzésére is.

A fideszes Babák Mihály jegyzi azt a javaslatot, amely megszüntetné a jobb pénzügyi helyzetben lévő - "a 2009. évi jövedelemdifferenciálódás mérséklésénél beszámítással érintett" - önkormányzatok támogatását. Az így felszabaduló forrást az önkormányzati fejezeti tartalékra csoportosítaná át, ahonnan a működési forráshiányos önkormányzatok részesülhetnének támogatásban.

A kapcsolódó módosító javaslatok között Tarlós István (Fidesz) és képviselőtársai egymilliárd forintot biztosítanának a Római parti árvízvédelmi védmű megvalósítására.

Kormánypárti politikusok mindemellett többmilliárdot adnának adóbevételekből környezetvédelmi, sport - és turisztikai célokra. Bánki Erik (Fidesz) és Rogán Antal például a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciós munkálataival összefüggő tervezési, projekt-előkészítő, megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez szükséges összegek fedezetét, 500 millió forintot biztosítana az adóbevételekből