Navracsics szerint meg kellene erősíteni a Költségvetési Tanácsot

Vágólapra másolva!
Erős jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanácsot akar a Fidesz - mondta az MTV reggeli műsorában Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Navracsics szerint attól lehet erősebb a tanács, ha a mostaninál erősebb jogosítványokat kap.
Vágólapra másolva!

Erős jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanácsot akar a Fidesz - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Navracsics Tibor a Költségvetési Tanács elnökének, Kopits Györgynek arra a megjegyzésére regált, hogy ha a parlament megszavazza a képviselői módosító javaslatot és átalakítják a Költségvetési Tanácsot, illetve elvonják annak forrásait, akkor a testület "nemcsak fogatlan oroszlán, de inkább annak árnyéka lesz".

A miniszter szerint el kell dönteni, hogy mitől erősebb egy hivatal, attól-e, hogy nagyobb a költségvetése, vagy erősebb hatáskörei vannak. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a mostani Költségvetési Tanács egymilliárd forintos költségvetéssel rendelkezik, azonban semmilyen hatásköre sincs.

"Nem készül a költségvetési tanácsot érintő jogszabály és egyáltalán nincs napirenden olyasmi, hogy a tanáccsal bármi történjen" - mondta Nagy Anna november 12-én azt követően, hogy Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Nemzet egyik november eleji számában megjelent interjújában kérdésesnek nevezte, szükség van-e a válság elmúlta után a költségvetési tanácsra.

Ezután nyújtotta be Varga József azt a módosító indítványat, ami szerint szerint az idén 835 millió forintból gazdálkodó Költségvetési Tanács csupán 10 millió forintot kapna jövőre, a fennmaradó 825 millió forintot a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz irányítaná át a képviselő. Rogán Antal rá egy hétre pedig benyújtott egy olya módosító intítványt a jövő évi költségvetési javaslathoz,amelyben a maradék tízmillió forintot is elvenné a KT-től. Vagyis a Költségveti Titkárság, amely a KT elemzéseket és számításokat készítő háttérintzéménye, teljesen ellehetetlenülne

A 2009 januárjától létező Költségvetési Tanács három tagból áll: Kopits György elnök, Oblath Gábor és Török Ádám, kinevezésük kilenc évre szól. Kopits Györgyöt még az előző államfő, Sólyom László, Oblath Gábort az MNB elnöke, Török Ádámot pedig az ÁSZ elnöke jelölte 2009 elején.

Az új javaslat azt mondja: ezentúl a Költségvetési Tanács három tagja az MNB elnöke (Simor András), az ÁSZ elnöke (Domokos László), és egy közgazdász lesz, akit az államfő, Schmitt Pál jelöl.

Kopits György a Ma reggel című műsorban arra a kérdésre, hogy mitől emelkedett az elmúlt napokban mintegy 100 bázisponttal a magyar állampapírok kockázati felára, elmondta, hogy ebben szerepet játszott a magán-nyugdíjpénztári vagyon visszaterelése az állami pillérbe és a Költségvetési Tanács megszüntetésének híre is. Navracsics Tibor szerint viszont általános bizalmatlanságról van szó. Magyarország iránt a bizalom nem rendült meg, sőt erősödött szerinte, mert látszik, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy a költségvetés 3,8 százalékos hiányát tartani tudja az idén - tette hozzá a miniszter.