Hétfőn döntés születhet Orbán nyugdíjnyilatkozatáról

Vágólapra másolva!
A Fidesz azt szeretné, hogy a parlament hétfőn vegye napirendre és fogadja el az Orbán Viktor kormányfő, valamint Lázár János és Kósa Lajos által benyújtott politikai nyilatkozatot, amely adómentessé a reálhozam készpénzben történő felvételét azoknak, akik átlépnek az állami rendszerbe.
Vágólapra másolva!

A Fidesz hétfőn tárgyaltatná meg és fogadtatná el a parlamenttel a miniszterelnök által is jegyzett, a magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozatot.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság csütörtöki ülése után újságíróknak elmondta: a Fidesz kezdeményezte, hogy a hétfői napirendre vegyék fel és házszabálytól való eltéréssel tárgyalják meg a magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozatot.

A kormánypárt azt szeretné, hogy az indítványt már hétfőn fogadja is el a parlament; az ehhez szükséges házszabálytól való eltérést az MSZP és az LMP nem támogatta, a Jobbik később alakítja ki az álláspontját. A jövő heti kétnapos parlamenti ülésen feszített munka vár a képviselőkre: hétfőn a szavazások hozzávetőleg öt órát vesznek igénybe, kedden a jövő évi költségvetés újra megnyitott részletes vitájára pedig nyolc órát szánnak.

Kedden nyújtották be az adómentességet ígérő nyilatkozatot

Vezető kormánypárti polikusok - Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János, a Fidesz-frakció vezetője és Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke - kedden nyújtották be parlamentnek "A kötelező magánnyugdíj-pénztári tagok védelméről" címet viselő politikai nyilatkozatot, amely szerint garantálni kell az egyéni számlák működését, az ezeken vezetett befizetések értékállóságát, az esetleges veszteségek értékállóságát, illetve a hozamok adómentességét.

A nyilatkozatban az utolsó pont volt az újdonság, mert korábban nem volt egyértelmű, hogy milyen mértékű adó vonatkozik arra az esetre, ha az állami rendszerbe átlépő készpénzben veszi fel a magán-nyugdíjpénztári megtakarításán elért reálhozamot. Selmeczi Gabriella, a kormányfő nyugdíjmegízottja ugyanis két hete azt mondta, adózni kell az infláció feletti magán-nyugdíjpénztári hozam után azoknak, akik úgy döntenek, hogy visszalépnek a tisztán állami nyugdíjrendszerbe.

A nyilatkozat jogi kötelezettséget nem jelent ugyan, de a benyújtók személye, főleg a miniszterelnök részvétele mégis különös jelentőséget ad a dokumentumnak. Kedd délután Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője nyilatkozatot adott ki, miszerint adómentes lesz az állami nyugdíjrendszerbe való áttérésnél a pozitív reálhozam, a döntés jogtechnikai következményeit pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készülő törvényjavaslat fogja rendezni.

A politikai nyilatkozattervezet szövege (betűhíven):

Az Országgyűlés a közel 3 millió kötelező magánnyugdíj-pénztári tag eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében kinyilvánítja, hogy:

- garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári tagoknak;
- garantálni kell az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetések értékállóságát;
- garantálni kell a kötelező magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe átlépők veszteségeinek jóváírását;
- garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették;
- ki kell vizsgálni a magánnyugdíj-pénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit.