Világgazdaság: 240 milliárdos hozamot értek el a nyugdíjpénztárak az idén

Vágólapra másolva!
Csaknem 125 milliárd forint hozamot produkáltak a magánnyugdíjpénztárak a harmadik negyedévben, ezzel az idén már 240 milliárd forintnál is többet nyertek a tagok - írja a Világgazdaság csütörtöki száma a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének friss jelentésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Közel 125 milliárd forintot nyertek a befektetéseiken a magánnyugdíjpénztárak az idei harmadik negyedévben - derül ki a PSZÁF adataiból. A nyereségnek köszönhetően a Stabilitás Pénztárszövetség számítása szerint a nyugdíjalapok egy kivétellel (ez az Évgyűrűk növekedési portfóliója) 1998 és 2010 októbere között reálhozamot értek el. Ennek mértéke a portfóliók többségénél 2-3 százalék - írja a Világgazdaság.

A több mint 3000 milliárd forintnyi vagyonnak, amelyet 18 intézmény kezel, nem egészen a fele volt magyar állampapírokban, befektetési jegyekben a pénz több mint egyharmadát, közvetlenül részvényekben valamivel kevesebb mint a tizedét tartották a pénztárak.

A hatóság először tette közzé a visszalépők adatait: ezek szerint 2004 óta összesen 164 milliárd forintot vittek vissza az állami rendszerbe a kasszák tagjai, ennek legnagyobb részét a tavalyi utolsó és az idei első negyedévben. Főként annak köszönhetően, hogy tavaly megnyílt a visszalépés lehetősége az 52 éven felüli tagok számára. A több mint 120 ezer érintett közül 70 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.