Népszabadság: Egyedül vág neki a vasárnapi boltzárnak a KDNP

Vágólapra másolva!
Önálló indítványként nyújtja be az üzletek vasárnapi zárva tartásához kapcsolódó javaslatait a KDNP. A javaslat még idén az Országgyűlés elé kerül. A korábban már beterjesztett koncepción nem akar változtatni a párt, noha a Fidesz nem támogatja a szabad vasárnap ötletét. Az Országos Kereskedelmi Szövetség tagjai megosztottak az ügyben.
Vágólapra másolva!

A KDNP még idén benyújtja azokat a munka törvénykönyvéhez és a kereskedelmi törvényhez kapcsolódó módosító indítványokat, amelyek szigorú keretek közé szorítanák a vasárnapi munkavégzést - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Népszabadságnak. A KDNP az elmúlt években már kétszer is beterjesztette a javaslatot, és az eddig elvérző koncepción most sem változtat. Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a javaslattal.

A KDNP frakcióvezetője szerint pártja lépéskényszerbe került, Harrach Péter Semjén Zsolt KDNP-pártelnök mellett Lázár János Fideszes frakcióvezetővel is egyeztetett, aki tudomásul vette, hogy a KDNP önálló javaslattal lép fel. Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság elnöke korábban azt mondta, hogy szerintük a szabad vasárnapot a gazdaság fellendülése után lehet bevezetni, és akkor is néhány éves átállási idővel.

Csak indokolt esetben engednék a munkát

Bár a javaslat a kereskedelmi egységek nyitva vagy zárva tartása kapcsán híresült el, az indítvány lényege szerint minden hétvégi munkavégzést szigorú korlátok közé szorítana. A javaslat szerint csak az élet- és vagyonvédelmi, készenléti jellegű, illetve pihenést szolgáló, művészeti rekreációs termékeket előállító dolgozókat lehetne vasárnap is berendelni, ám ilyenkor a munkabéren felül 50 százalékos bérpótlékot kell nekik fizetni. Az indítvány ugyanakkor felmentést ad a 280 négyzetméter alatti alapterületű üzleteknek, ami Harrach Péter szerint a kis családi vállalkozásoknak kedvez.

A kereskedelmi szakma megosztott a kérdésben. A vasárnap nagy forgalmat bonyolító hipermarketek inkább nyitva tartanának, a középméretű szupermarketeknek és diszkontoknak nincs kialakult álláspontjuk, a kisebb üzletek pedig a zárva tartás mellett voksolnak.