Vágólapra másolva!
Beemelné az alkotmányba a kormány a Költségvetési Tanácsot, mint az Országgyűlés törvényhozó tevékenységét támogató szervet.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn nyújtotta be a parlamentnek alkotmánymódosítási javaslatát, amelyben azt kezdeményezi, hogy az alaptörvénynek az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) és a Magyar Nemzeti Bankról szóló fejezete egészüljön ki a Költségvetési Tanáccsal. Rögzítené, hogy a KT az Országgyűlés törvényhozó tevékenységét támogató szerve. Tagja a jegybank elnöke, az ÁSZ elnöke és egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett tag.

A tanács törvényben meghatározott módon közreműködik a költségvetésről szóló törvény előkészítésében - áll a javaslatban. A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lépne hatályba.

Az előterjesztő szerint javaslata arra irányul, hogy az alaptörvény módosításával beemelje a KT-t az alkotmányi jogállással rendelkező szervek közé, feladatait, jogállását alkotmányi szinten rögzítse, tovább erősítve ezzel a testület közjogi helyzetét.

Erős KT díjazás nélkül

Navracsics Tibor kezdeményezte azt is, hogy módosítsák a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló törvényt, és ebben rögzítsék: a köztársasági elnök a KT egy tagját a kiemelkedő tudású közgazdászok közül nevezi ki.

Erős jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanácsot akar a Fidesz - mondta Navracsics Tibor még december 6-án a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Navracsics Tibor a Költségvetési Tanács elnökének, Kopits Györgynek arra a megjegyzésére regált, hogy ha a parlament megszavazza a képviselői módosító javaslatot és átalakítják a Költségvetési Tanácsot, illetve elvonják annak forrásait, akkor a testület "nemcsak fogatlan oroszlán, de inkább annak árnyéka lesz".

Az Országgyűlés múlt hétfőn szavazta meg a Költségvetési Tanács (KT) átalakítását, és támogatásának lenullázását. A tanács titkársága - akik azokat az elemzéseket készítették, amelyekre a tanács a szakmai véleméynét alapozta - ezzel megszűnt, három tagja pedig díjazás nélkül dolgozik majd. A költségvetési bizottság által benyújtott módosítót a kormánypártok támogatásával fogadták el a képviselők.

Az új szabályok szerint a háromtagú lesz Költségvetési Tanács: a Magyar Nemzeti Bank elnöke (Simor András), az Állami Számvevőszék elnöke (Domokos László) mellett egy, az államfő által hat évre kinevezett "kiemelkedő tudású" közgazdász is helyet kap a testületben. A tagok illetményre, ellátásra nem jogosultak. A tanács köztársasági elnök által kinevezett tagja az elődje megbízatásának megszűnésekor lép hivatalba.

Hirtelen gondolták meg magukat

Nagy Anna kormányszóvivő november 12-én még azt nyilatkozta, hogy a kormánynál nincs napirenden a költségvetési tanácsot érintő változtatás. Mindezt arra reagálva közölte, hogy Domokos László számvevőszéki elnök a testület feleslegességéről beszélt egy interjúban.

Rá egy hétre a fideszes Varga József nyújtott be módosító indítványt, amely szerint az idén 835 millió forintból gazdálkodó Költségvetési Tanács csupán 10 millió forintot kapna jövőre, a fennmaradó 825 millió forintot a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz irányítaná át a képviselő. Rogán Antal pedig november végén nyújtotta be azt a módosítóját,amivel a maradék tízmillió forintot is elvették a KT-től.

A Költségvetési Tanács ellehetetlenítését kritizálta az Economist című lap budapesti tudósítója, és párhuzamot von a magyar kormány intézkedései, valamint a tekintélyelvű venezuelai vezető, Hugo Chávez között. A tekintélyes brit lap blogjában megjelent írás szerint rossz üzenet a független szervezet felszámolása, és ezzel végső soron a devizahitelben eladósodott választók is rosszul járhatnak.

Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke is hasonló vélményen van, aki az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, hogy egyetlen olyan ország van, ahol megszüntettek a költségvetési tanácsot: Venezuelában.

A Financial Times nyílt levelet tett közzé, amelyben a svéd, a brit és a holland költségvetési tanácsok elnökei tiltakoznak a magyarországi KT ellehetetlenítése ellen. A nyílt levél szerint fontos, hogy létezzenek a költségvetést független nézőpontból elemző szervezetek, és ezért a politikusoknak "meg kellene tanulniuk együtt élni velük", és állni a kritikájukat. "A tanács megölése tovább rombolná az ország fiskális politikájánakhitelességét. Egy ilyen lépés éppen ellenkező irányba mutat, mint a jelenlegi, a pénzügyi döntések elemzését megerősítő nemzetközi trend. Erősen bíztatjuk arra a Fideszt, hogy gondolja újra tervét" - áll a nylít levélben. A Költségvetési Tanácsról szóló összes cikkünket itt olvashatja el.