Módosító: 500 millió forintos adóalapig kapnának adómentességet a távközlési cégek

Vágólapra másolva!
A távközlési tevékenységet végző cégek adómentességét a 100 millió forintos adóalapról 500 millióra emelné, az energiaellátóknál pedig sávosan progresszív táblát alkalmazna az a módosító javaslat, amelyet az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága nyújtott be a cégek különadó-számításáról szóló törvényjavaslathoz a zárószavazás előtt. Az indítvány szerint az új rendelkezéseket már a 2010-es adóévben is alkalmazni kell.
Vágólapra másolva!

Módosítana egy bizottsági javaslat a cégek különadó-számításán úgy, hogy a távközlési tevékenységet végző cégek adómentességét 100 milliós adóalapról 500 millióra emelné, az energiaellátóknál pedig sávosan progresszív táblát alkalmazna.

Az erről szóló javaslatot a Rogán Antal fideszes képviselő vezette gazdasági és informatikai bizottság nyújtotta be zárószavazás előtt a jövő évi törvényjavaslathoz.

Az indoklásban a mikro- és kisvállalkozások kisebb teherviselő képességével indokolják a változtatást. Hozzáteszik azonban, hogy a módosítás valamennyi távközlési tevékenységet végző vállalkozót kedvezően érint.

Már 2010-ben alkalmazni kellene

A módosító indítvány az energiaellátókra is sávosan progresszív adótáblát javasol a jelenlegi lineáris adókulcs helyett, annak érdekében, hogy az adó jobban igazodjék az adóalanyok teherviselő képességéhez. Az indítvány szerint az új rendelkezéseket már a 2010-es adóévben is alkalmazni kell.

A távközlési cégeknél a javaslat szerint a különadó mértéke az adóalap - a távközlési szolgáltatásból származó bevétel - 500 millió forintos adóalapig 0 százalék, az adóalap 500 millió és 30 milliárd forint közötti része után 0,1 százalék, 30 és 100 milliárd közötti után 0,4 százalék, az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után pedig 2,5 százalék.

A hatályos törvény szerint az energiaellátó vállalkozási tevékenységet végzők számára az adó mértéke a tevékenységből származó árbevétel 1,05 százaléka, ez csökkenne 5 milliárdos bevételi határig 0,3 százalékra.

Második akcióterv

A bankadó után az újabb válságadókat november elején jelentette be Orbán Viktor. A különadók a kormány "második akciótervének" a részét képezik. Ez alapján a telekommunikációs szektornak három éven keresztül évente 61 milliárd forintot, az energetikai szektornak ugyancsak három évig évente 70 milliárdot, az áruházláncoknak pedig 30 milliárd forintot kell befizetniük a költségvetésbe. Az adózás sávos lesz, azaz a kisebb cégek mentesülnek majd a terhelés alól.

Bár a kormány korábban arról beszélt, hogy 2013-ban kivezetik az idén életbe léptetett úgynevezett válságadókat, a jövő évi költségvetés tervezetében szereplő, a további évekre vonatkozó számításokból az derült ki, hogy maradnak ezek a terhek - erre Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke hívta fel a figyelmet szintén november elején.

Erre reagálva Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője azt közölte, hogy 2012 után megszűnnek ugyan a válságadók, a válságadót fizető vállalatoknak azonban normál adóbefizetéseiken felül ezt követően is le kell róniuk a korábbi összeg felét. A 2012 utáni szabályozás részletei egyelőre nem ismertek, Szijjártó szerint tárgyalni fognak az érintett cégekkel.