Leapaszthatja az ír válság az európai jegybank forrásait

Vágólapra másolva!
Az európai jegybank amiatt aggódik, hogy az ír válság kiapaszthatja a forrásait; jelentősen csökkenhetnek a bankárbónuszok; a koreai konfliktus elbánt az ázsiai tőzsdékkel - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ír mentőcsomag miatt elveszítheti képességét arra, hogy egy másik adósságválságban segítséget nyújthasson - írta a BBC. A bank aggódik az ír hitelek mögötti fedezet értéke miatt is, arra az esetre, ha az írek valami miatt nem tudnának fizetni.

Jelentősen mérséklődhetnek a banki év végi bónuszok a tavalyihoz képest, s ezen belül is a középkereső dolgozók járnak a legrosszabbul - derült ki egy elemző cég felmérése szerint, amelyet a Financial Times közölt. "A kifizetés soha nem volt ennyire aránytalan" - mondta Matthew Osborne az Armstrong International partnere a felmérésről. Szerinte a bankok politikája, hogy "fizessünk a legtöbb bevételt hozóknak és az alacsony beosztásúaknak, de ne adjunk a középszinten dolgozóknak". Összességében 20-30 százalékkal csökkenhet a bónuszok kifizetése a tavalyi szinthez képest.

A Bloomberg egy technikai elemzésre hivatkozva azt írta, hogy a nyersolaj ára 94 dollárig törhet előre, ha tartósan 87 dollár fölött marad az ár. Az olaj 88 dollárba kerül hordónként, a Bloomberg szerint a gazdasági növekedés okozta kereslet hatására.

Az ázsiai tőzsdéken a koreai konfliktus miatti félelem uralkodott a hétfői kereskedésben, így jelentős gyengüléseket mutattak az indexek - írta a Wall Street Journal. Észak-Korea kegyetlen megtorlást ígért szombaton arra az esetre, ha Dél-Korea megtartja a tervezett hadgyakorlatát, ami pedig hétfő reggel megkezdődött. A hírekre a dél-koreai tőzsdeindex 1, a japán 1,1, az ausztrál 0,3, a shanghaji 3,2, a Hong Kong-i 1,2 százalékkal gyengült.