Újabb kamatemelésről döntött a jegybank

Vágólapra másolva!
A november végi kamatemelés után hétfőn újabb 25 bázisponttal 5,75 százalékra növelte a kamatot a magyar jegybank.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén 25 bázisponttal 5,75 százalékra emelte az alapkamatot - derül ki a jegybank közleményéből. Simor András jegybankelnök a döntés után elmondta: két javaslatról, a kamat tartásáról és a 25 bázispontos emelésről tárgyalt a tanács, végül a jegybankárok majdnem egyhangúan döntött a kamat emeléséről.

"A novemberi kamatemelés óta eltelt időszakban nem érkezett olyan információ, amely megváltoztatta volna az infláció alakulására vonatkozó előrejelzésünket, ezért volt szükség a kamatemelésre" - tette hozzá Simor. (A monetáris tanács novemberben az inflációs kockázatokkal indokolta a monetáris szigorítást, a jegybank inflációs előrejelzése szerint pedig a következő két évben a gazdaságot érő jelentős költségsokkok miatt a következő negyedévekben az infláció érdemben meghaladhatja a 3 százalékos célt.)

Csökkentés, tartás, emelés

A hétfői kamatdöntés előtt, a múlt csütörtökön jelent meg a Reuters előrejelzése, amely szerint csak az volt a kérdés, hogy mikor kerül sor a kamatemelésre. A huszonhét megkérdezett szakértőből 13-an vállalkoztak becslésre, közülük öten azt mondták, hogy 2011 első negyedéébben 5,75 százalékra emelkedik a kamat, ketten 6, öten 6,25 százalékos prognózist adtak.

Az idén felemásan alakult az alapkamat. Az év kamatcsökkentési ciklussal kezdődött, a jegybank január végén 6,25 százalékról 6 százalékra csökkentette a rátát, majd feburárban, márciusban és áprilisban a választások második fordulója után - újabb 25 bázispontos csökkentés hajtottak végre a jegybankárok, így április 27-től a soha nem látott, 5,25 százalékra mérséklődött a kamat.

Majd több hónapos szünet következett, november végén azonban az inflációs kockázatok miatt a monetáris tanács kétéves szünet után ismét megemelte a kamatszintet. Ezt a döntést a kormány bírálta, a Nemzetgazdasági Minisztérium a döntés után közölte: a kormány nem ért egyet a jegybank kamatemelésével, mert ezt a magyar gazdaság folyamatai és az államháztartás helyzete nem indokolja.