A Költségvetési Tanács elnökét is elküldte a parlament

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi törvénytervezethez hétfőn benyújtott, zárószavazás előtti módosító indítvány elfogadásával szüntette meg a parlament a Költségvetési Tanács jelenlegi elnökének megbízatását. A salátatörvény ténylegesen az egészségüggyel foglalkozó rendelkezései értelmében megszűnik a súlyponti kórház fogalma, módosulnak a kórházi kapacitások szabályai, változik a patikaalapítás és -működtetés rendszere. Az ellenzék egy jobbikos képviselő kivételével nemmel szavazott, vagy tartózkodott.
Vágólapra másolva!

Megszavazta a parlament hétfőn az egészségügyi törvénytervezethez a zárószavazás előtt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter által benyújtott módosító indítványt. Ennek része volt egy paragrafus a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló 2008. évi törvény módosításáról, ennek értelmében a Költségvetési Tanács (KT) jelenlegi elnöke, Kopits György megbízatása - hasonlóan a tanács másik két tagjáéhoz - 2010. december 31-én megszűnik.

A módosítás a "kinevezett" tagról a "jelölt" tagra változtatja a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényben azt a részt, amely a KT elnökére vonatkozik. Erre azért volt szükség, mert a KT-elnököt nem a köztársasági elnök nevezte ki (csak jelölte), hanem az Országgyűlés választotta meg.

A hétfőn elfogadott zárószavazás előtti módosító javaslat miatt az MSZP és az LMP képviselői is élesen bírálták a kormány eljárását. A Jobbik képviselői ugyancsak kifogásolták a kabinet eljárását, bár a Költségvetési Tanács titkárságának megszüntetésével egyetértettek. A kormány nevében senki sem szólalt fel a hétfői vitában. A javaslatot a voksolás során a kormánypárti képviselők támogatták, az MSZP és az LMP frakciója nemmel szavazott, a jobbikos képviselők az igennel szavazó Novák Előd kivételével tartózkodtak.

A megszavazott javaslatban szerepel az is, hogy a KT a köztársasági elnök által, a jövő évi költségvetést megalapozó törvény hatályba lépését követően elsőként kinevezett tagja 2011. január 1-jét megelőző kinevezése esetén 2011. január 1-jén, ezt követő kinevezése esetén a kinevezésével lép hivatalba.

A jelenleg működő Költségvetési Tanács elnöke Kopits György, akit 2009 februárjában egyhangúlag választott meg a parlament. A tanács másik két tagja Oblath Gábor és Török Ádám. A jövő évi költségvetés tervezete és a költségvetési fegyelemről szóló törvény módosítása szerint a tanács három tagja elveszíti pozícióját, a tanács mögött működő szakértői szervezet (a tanács titkársága) pedig megszűnik. A mostani Költségvetési Tanács megszüntetéséről bővebben itt olvashat.

Az Országgyűlés múlt hétfőn fogadta el a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvényt, amellyel rögzítették: megszűnik a Költségvetési Tanács titkársága, és új, háromtagú testület jön létre új jogosítványokkal. Az új szabályok szerint a Költségvetési Tanács a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből, valamint a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdászból áll, titkárság - azaz a háttérszámításokat végző szakmai stáb - nélkül.

Gyógyszerforgalmazás, patikaalapítás, kórházi kapacitások

A gyógyszerforgalmazásról szóló törvényben egyebek között szabályozzák a különböző, nem tb-támogatott készítmények vásárlásához csatolt reklámokat: a jövőben csak egyfajta törzsvásárlói marketinget enged a törvény. Ezt pedig szigorúan a gyógyszerészi gondozáshoz - ingyenes, patikában elvégezhető szűrésekhez - kötik.

A módosítással célul tűzte ki a kormányzat, hogy rendezi a patikai gyógyszerészi tulajdont. Két lépcsőben teszik kötelezővé a személyi jogos gyógyszerész 50 plusz 1 százalékos tulajdonrészének megszerzését már működő patika esetében: a jogszabály 2014. január 1-ig 25 százalékos gyógyszerészi tulajdonrészt ír elő, a többségi, 50 plusz 1 százaléknyi részt pedig 2017. január 1-ig kell megszereznie a gyógyszerésznek a patikát működtető gazdasági társaságban. (Az eredeti javaslat csak 2014. január 1-ig írta elő a 51 százalékot.)

A módosítás egyértelművé teszi azt is, hogy már működő patikákat működtető gazdasági társaság jövő év május 31. után nem lehet olyan cég, amelynek székhelye olyan államban van, ahol nem végez gazdasági tevékenységet, és ahol nem fizet adót, vagyis a jogszabály megerősíti azt a kormányzati szándékot, hogy offshore cég nem működtethet patikát Magyarországon.

A többletteljesítmény után járó pluszpénzzel egészül ki a háziorvosi finanszírozás, a többletmunkáért járó pénzt védőoltásokra való ösztönzésért, a különböző szűrésekkel és a kedvezőbb árú hatóanyag felírásáért adja a kormányzat. Az ösztönzőrendszert a patikusoknál is használják, ők is pluszbevételre számíthatnak a rendszer alapján, ha például szintén az olcsóbb, generikus készítményt ajánlják a betegnek.

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi törvény módosítása többek között eltörli a súlyponti kórházak fogalmát és módosítja a kapacitások átcsoportosításának szabályait is. Nem lesznek annyira "kőbe vésve" a kapacitások, mint eddig. Nem évente, hanem háromévente fogják a kapacitásokat felülvizsgálni, és a jövőben lehetőség lesz arra is, hogy az intézmények egymás között kössenek szerződést a kapacitásátadásról anélkül, hogy az egész szolgáltatást át kellene adni, de arra is lesz mód, hogy egy kórház házon belül csoportosítson át ellátást.

A módosítások között szerepel továbbá az is, hogy a gyermekgondozási segély mellett munkát végzők táppénzének megállapításával egyszerűbbé válik a jogosultság elbírálása és összegének megállapítása. A pénzbeli ellátásokat visszamenőlegesen lehet igényelni, ami egyszerűsíti a biztosítottak által igénybe vehető ellátások közötti választás lehetőségét.