Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleménye szerint a 869,8 milliárd forintos tavalyi éves hiány azt vetíti előre, hogy teljesülni fog a 3,8 százalékos, uniós elszámolás szerinti és a konvergenciaprogramban lefektetett deficitcél. Orbán Viktor csütörtökön már múlt időben beszélt erről: azt mondta, hogy teljesült az adatok szerint. A minisztérium szerint a különadókkal sújtott vállalkozások többsége befizette a terhet, összesen 12,5 milliárd forinttal azonban kevesebb folyt be a vártnál.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az államháztartás hiánya 869,8 milliárd forint volt 2010-ben, ami a magyar elszámolási szabályok szerint a GDP 3,2 százaléka volt.

Mivel a tervezett hiány 3,3 százalék volt, a gyakrabban használt uniós elszámolás szerinti 3,8 százalékos hiányt, amelyet a konvergenciaprogram rögzít, a minisztérium tarthatónak nevezte. A deficit uniós hiányszámításkor az önkormányzatok és egyes állami vállalatok hiányát is be kell számítani, de ez az adat még nem született meg.

A minisztérium közleménye szerint a kormány intézkedései 420 milliárd forint többletbevételt hoztak a bankadón, az ágazati különadón és a nyugdíjpénzek átirányításán keresztül, és a takarékossági intézkedésekkel további 200-250 milliárd forintot spóroltak.

A közlemény szerint a válságadókat a vállalatok többsége fegyelmezetten befizette, az eredeti tervekhez képest a bevételkiesés a pénzintézetek esetén 3 milliárd forint, a kiskereskedőknél 1 milliárd forint, a távközlési cégeknél 2,5 milliárd forint, az energetikai vállalatoknál 6 milliárd forint.

Az államháztartás hiányáról szóló bejelentést eredetileg csütörtök délután 5-re ígérte a minisztérium, aztán halasztást jelentett be. Orbán Viktor miniszterelnök azonban már korábban, nemzetközi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy teljesült a 3,8 százalékos hiánycél, bár a Reuters tudósítása először azt írta, hogy a kormányfő 3,9 százalékot mondott.