A vártnál kevesebben maradnak a nyugdíjpénztárakban Matolcsy szerint

Magánnyugdíjpénztár, kormányablak, nyugdíj, Nyugdíjbiztosítási Főfelügyelőség, Fiumei út
Vágólapra másolva!
A kormány eredetileg várt 10 százalékos maradási arányával szemben csütörtökig 58 ezren, azaz az összes pénztártag 2 százaléka jelezte, hogy nem lép vissza az állami nyugdíjrendszerbe - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

"Tudomásom szerint már 58 ezernél jár a magánnyugdíjpénztárakban maradók száma" - közölte a csütörtök délutáni kormányszóvivői tájékoztatón Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy ez a teljes hárommilliós tagság 2 százaléka, ami jóval elmarad a kormány 10 százalékos várakozásától.

Szőke Lovas Zsuzsa, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság sajtótitkára az [origo]-nak szerdán azt mondta, hogy a múlt év végéig 3885-en, január közepéig 15 ezren, kedd délutánig pedig valamivel több mint 41 ezren nyilatkoztak arról, hogy maradni kívánnak a magán-nyugdíjpénztári rendszerben. Ez azt jelenti, hogy a legutóbbi két nap alatt 17 ezren adtak le nyilatkozatot arról, hogy nem lépnek be az állami nyugdíjrendszerbe.

Kedden készített riportunk szerint ugyan már érezhetően többen voltak a nyilatkozattételre jelentkezők a Fiumei úti nyugdíjközpontban, mint január elején, amikor az [origo] tudósítója nagyjából másfél tucat emberrel találkozott (a három héttel ezelőtti riportunkat itt találja meg), igazi tömeg azonban csak csütörtökre alakult ki az ügyfélszolgálaton, de délutánra már jelentősen csökkent a várakozók száma (erről itt olvashat részletesen). A nyilatkozattételre tavaly december 22-étől idén január 31-ig, azaz hétfőig van lehetőségük a pénztártagoknak.

A nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki tájékoztatón azt is elmondta, hogy 2013-ban és 2014-ben is tartani kell a 3 százalék alatti GDP-arányos hiányt, ezért szükség lesz azokra a reformintézkedésekre, amikről első olvasatban február 16-án tárgyal majd a kormány, és február 28-a után pedig bemutatják a közvéleménynek is a programot. Matolcsy közölte: idén néhány 10 milliárd forintos spórolás lesz, jövőre a megtakarított összeg 300 milliárd forintra, egy évvel később pedig 600-660 milliárd forintra duzzadhat.