Feleségének elejtett félmondata szerint nyáron lemondhat az IMF vezére

IMF (International Monetary Fund, Nemzetközi Valutaalap
Vágólapra másolva!
Az IMF vezetőjének felesége egy francia hetilapnak adott interjúja miatt egyre többen számítanak arra Franciaországban, hogy Dominique Strauss-Kahn lesz Nicolas Sarkozy következő kihívója, ami azt jelentheti, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak már nyáron új vezetője lesz.
Vágólapra másolva!

"Ami engem illet, én nem szeretném, hogy egy újabb mandátum erejéig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élén maradjon" - ezt mondta Anne Sinclair, az egyik legismertebb francia televíziós személyiség, Dominique Strauss-Kahn IMF-vezér felesége a Le Point című francia hetilapnak adott interjújában.

Az interjú csak csütörtökön jelenik majd meg, de a fenti mondat bejárta a francia sajtót, ez ugyanis azt jelentheti, hogy a DSK-nak becézett politikus 2012-ben visszatérhet a francia belpolitikai életbe. Dominique Strauss-Kahn mandátuma 2012 novemberében jár majd le az IMF élén, és a várakozások szerint már ezelőtt a szocialista párt vezetőjeként és elnökjelöltként térhet vissza Franciaországba.

A szocialista elnökjelöltről októberben döntenek majd, és könnyen lehet, hogy Sinclair bejelentése ezen folyamat első lépésének tekinthető. A jelölteknek június 28. és július 13. között kell hivatalosn is jelezniük, hogy indulni szeretnének a választáson, ami azt jelentheti, hogy Strauss-Kahnnak már nyáron távoznia kell az IMF éléről (azaz le kell mondania), ez a pozíció ugyanis minden politikai megnyílvánulást tilt.

A francia baloldal egyik ikonikus alakjának számító Strauss-Kahn Lionel Jospin kormányában vezette a pénzügyi tárcát, és a Le Figaro szerint komoly esélye lenne egy most megtartandó választáson arra, hogy legyőzze a jelenlegi elnököt, Nicolas Sarkozyt.

Forrás: AFP
Ha Strauss-Kahn visszatér Párizsba, már nyáron új vezetője lehet az IMF-nek