Szijjártó béremelésre ösztökélné a vállalatokat

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerint a közszférában már sikerült megállapodni a béremelésről, a magánszektorban pedig szeretnék felpörgettetni a folyamatot a vállalatokkal. Az MTV műsorában azt mondta, hogy mindenképpen érvényt szereznek annak a vállalásnak, hogy senki ne járjon rosszabbul az adórendszer változása miatt.
Vágólapra másolva!

Fel kell gyorsítani a bérkompenzációt a magánszektorban, hogy senki ne kereshessen rosszabbul az új adórendszer miatt - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

A szóvivő szerint ahol az állam a munkáltató vagy a tulajdonos, ott a kormány elérte, hogy senki ne kereshessen rosszabbul, a magánszektorban pedig az Országos Érdekegyeztető Tanácsban sikerült megegyezni a munkáltatókkal, hogy milyen mértékben emelik a minimálbért. Az OÉT-ben 6,1 százalékos minimálbér-emelésről döntöttek, ami 78 ezer forintot jelent, a szakmunkás bérminimum 94 ezerre emelkedik, míg a nemzetgazdasági bérajánlás 4-6 százalékos emelés.

Szijjártó szerint 5-6 hónapig is eltarthat, amíg a magánszektor is felzárkózik a béremeléssel. A folyamatot fel kell gyorsítani, ezért komoly együttműködésre van szükség a gazdasági élet szereplőivel, egyesületeikkel és az érdekképviseleti szervezetekkel - vélte.

"Szeretnénk, ha a vállalatok minél előbb végigpörgetnék ezt a béremelést" - fűzte hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor, mindenképpen érvényt szereznek a kormány azon vállalásának, hogy senki nem kereshet kevesebbet az új adórendszer miatt.

Az egykulcsos családi jövedelemadózás a gyermeket vállalók számára kedvezőbb az adóalapból történő levonás miatt, ugyanakkor a gyermektelenek rosszul járnak a csökkenő és szűkebb körű adójóváírás miatt. (Erről bővebben itt olvashat.)

A szóvivő beszélt arról is, hogy a jövőbeni vitában dől majd el, "kell-e számot írni" az új alkotmányba az államadósság szintjével kapcsolatban, azaz meghatározni, mekkora lehet az államadósság a nemzeti össztermékhez viszonyítva, és ha kell, akkor az mekkora legyen.

Mint emlékeztetett, a nemzeti konzultáció elindult, és az egyik kérdés éppen az, hogy az államadósság korlátok közé szorítását beleírják-e az új alkotmányba; ez szerinte helyes cél, mivel jelenleg a munkanélküliség mellett az államadósság magas szintje a kormány legnagyobb "réme", ez ellen kell a leginkább harcolni.

Orbán Viktor hétfői, a parlamentben napirend előtt elmondott beszédében közölte: a kormány az arányos, egykulcsos adórendszer bevezetésével összefüggésben vállalta, hogy senki sem járhat rosszul, senkinek sem csökkenhet a fizetése.

A kabinet ezért a maga hatáskörében megtette a szükséges lépéseket: a költségvetési intézményekben pótlékot vezetett be, bérgazdálkodási irányelveket adott ki a többségi állami tulajdonú cégek számára, és megállapodott az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a béremelésekről, a minimálbér és a bérminimumok növeléséről - mondta, hangsúlyozva, hogy a megállapodás alapján a bérminimumokat a magánszférában is kötelező alkalmazni.