Hatalmas adósságcsökkentés kell a magyar euróhoz Matolcsy szerint

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint 2020 előtt nincs esély a magyar euróra, az államadósságot 50 százalékra kell levinni a közös pénz bevezetéséhez.
Vágólapra másolva!

Az euró bevezetésére akkor van esély, ha Magyarország 50 százalékra viszi le a bruttó hazai termék (GDP) arányában mért államadósságot - mondta az osztrák Der Standradnak adott interjújában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki szerint az eurózónához való csatlakozás 2020 előtt "nem érdekes" Magyarország számára. A magyar államadósság jelenleg a GDP 80 százalékán áll, a kormány kedden bemutatott reformcsomagjának pedig központi célja az adósságcsökkentés.

A magyar miniszter arra a kérdésre mondta a 2020-as dátumot, hogy érdekli-e egyáltalán még Magyarországot a közös uniós pénz. Matolcsy azt mondta, hogy az ország teljesíteni akarja a maastrichti kritériumokat, de az államadósság, a foglalkoztatás és a növekedés terén is közelíteni szeretne az eurózóna államaihoz. "Ahogy az államadósság 50 százalékra csökken, csatlakozni fogunk" - mondta Matolcsy, aki szerint az euró vonzerejét csökkentette, hogy az eurózóna nem tudta megvédeni magát a válságban.

A 2020-as euróbevezetési dátumot már Orbán Viktor miniszterelnök is említette, a kormányfő február elején mondta azt, hogy "a csillagok jelenlegi állása" mellett 2020 előtt elképzelhetetlen, hogy Magyarország bevezetné az eurót. A magyar miniszterelnök ezt azután mondta, hogy nyílvánosságra került a francia-német versenyképességi paktum, amely többek között egységesítette volna a cégek adózását az eurózónában.

Orbán azzal támaszotta alá az euró bevezetésének kicsúszását, hogy véleménye szerint a csatlakozás feltételei radikálisan meg fognak változni, mégpedig a tagállamok közti egységes költségvetési politika irányába - miközben Orbán szerint Magyarország nem támogathatja az adóharmonizáció felé tett lépéseket, mert azzal elveszne versenyelőnye a többi uniós tagállammal szemben (az Ernst &Young nemzetközi adótanácsadó cég szerint az uniós adóharmonizáció Bulgáriát, Portugáliát, Lengyelországot, Finnországot, Írországot és Csehországot érintené a legkedvezőtlenebbül).

Matolcsy mostani érvelésében már nem szerepelt az adóérv, ami annak fényében érthető, hogy az Európai Bizottság és az Európai Tanács állandó elnökének február végén ismertetett versenyképességi csomagjából már kimaradt az adóharmonizáció.