FT: Nem találják a líbiai jegybank elnökét

Vágólapra másolva!
Líbia maradék forrásainak egyik kulcsembereként tartják számon a jegybank elnökét, akit nem találnak már egy ideje - írta a Financial Times. A pénzvilág arra kíváncsi, hogy a jegybank elnöke Kadhafi pártján áll vagy megtagadta őt. Az eddigi információk ellentmondásosak.
Vágólapra másolva!

Összezavarta a hivatalnokokat, diplomatákat és bankárokat a líbiai jegybank elnöke, aki állítólag két hete külföldön van, de hiába keresik, nem találják a Financial Times szerint. Farhat Omar Bengdara a lap szerint Moammer Kadhafi líbiai diktátor pénzügyeinek kulcsembere, viszont az nem egyértelmű, hogy a rezsimet vagy a tüntetőket támogatja.

A Financial Times azt írta, hogy bankárok és a tüntetők is igyekeznek megfejteni, hogy Bengdara kihez hű. Úgy tartják, ő azon kevesek egyike, akiknek hatalmuk van a nemzetközi szankciók által szorongatott Líbia maradék forrásai fölött.

A gazdasági szaklap ellentmondásos információkkal támasztja alá, hogy nehéz megállapítani a líbiai jegybankelnök tartózkodási helyét. Egy európai diplomata forrására hivatkozva a lap azt írta, hogy Bengdara Svájcban tartózkodhat, és megtagadta Kadhafit, de közben egy bankár forrás arról számolt be, hogy a múlt héten Londonban látták, ahonnan Isztambulba mehetett tovább.

A tripoli jegybank recepcióján a múlt héten azt mondták a Financial Timesnak, hogy az elnök elutazott. A héten viszont azt közölték, hogy Bengdara Tripoliban van, de a jegybank épületén kívül.

Ha szeretne többet tudni a forrongásokban érintett arab országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig, és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html