Államadósság-mérő oldalt indított a kormány

Államadósság mérő
Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium adósságmérőt tett fel a honlapjára, mely a magyar államadósság GDP-hez mért mindenkori arányát mutatja. Hasonló számlálót tavaly Lengyelországban is készítettek, de ott a nyílt utcán felállított kijelzőn lehet követni a számokat.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium elindította Magyarország "adósságnyomás-mérőjét", így a jövőben a tárca honlapján bárki nyomon követheti hazánk államadósságának alakulását - közölte hétfőn az NGM.

A közlemény szerint a Kormány.hu honlapon található számláló rendszeresen frissül, az Államadósság-kezelő Központ adatai alapján. Az NGM megerősítette, hogy a kormány egyik legfontosabb feladatának az államadósság csökkentését tekinti, szándéka a jelenleg a GDP 81,18 százalékát elérő adósságterhet a 70 százalékos szint alá vinni.

Tavaly ősszel Varsó központjában állítottak fel egy elektronikus számlálót, mely a lengyel államadósság alakulását jelzi, nemcsak egy arányszámmal, hanem konkrét összegekkel. Az adósságmérő kezdeményezője Leszek Balcerowicz, aki 1997-ig a lengyel központi bank elnöke volt.

Forrás: [origo]
Jelenleg 81,8 százalékon áll a mutató