Nyolc forinttal nő átlagosan a kenyér ára áprilistól

kenyér, teljes kiőrlésű pékáru,
Vágólapra másolva!
Az emelkedő lisztárak miatt a pékek is emelik a kenyér árát áprilistól - közölte a szakszövetség. A kenyér átlagosan nyolc forinttal lehet drágább a következő hónaptól.
Vágólapra másolva!

A liszt árának emelkedése miatt a kenyér kilónkénti átadási árát átlagosan nyolc forinttal emelik a pékségek április elején - közölte Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Elmondása szerint a malmok a lisztet kilónként tíz forinttal drágábban, 117-119 forint között szállítják a pékségeknek, és emiatt 190-210 forint közötti áron tudják adni a pékségek a kenyeret a kereskedőknek. A Magyar Pékszövetség szerint várhatóan a kereskedők településenként eltérően, 280-329 forint közötti áron adnak majd egy kilogramm kenyeret.

Varga László elmondta, hogy a liszt ára 38 százalékot képvisel a kenyér előállítási költségében, de a többi alapanyagár emelkedése is kedvezőtlenül hat jövedelmezőségükre. A malmoktól azt a tájékoztatást kapták, hogy előreláthatólag május végéig tudják a most megemelt áron biztosítani a lisztet a pékeknek.

Varga László elmondta, hogy a malmokhoz hasonlóan a pékszövetség is szeretné, ha a kormány hitelkonstrukcióval támogatná a jövőben a jó minőségű magyar búza felvásárlását. Ezzel itthon lehetne tartani a magyar gabonát, és biztosítani lehetne a tisztes lisztárat - mondta.