A bóvli kategória határán Portugália a Fitch-nél

Vágólapra másolva!
Három fokozattal leminősítette Portugáliát a Fitch pénteken, a belpolitikai válságra hivatkozva. Az adósságválsággal küzdő ország így már csak egy fokozatra van a befektetésre nem ajánlott kategóriától.
Vágólapra másolva!

Egyszerre három fokozatú osztályzatrontással az elsőrendű befektetői sávból a befektetésre már nem ajánlott, bóvli kategória közvetlen közelébe rontotta Portugália adóskockázati besorolását a Fitch Ratings - közölte péntek este a hitelminősítő.

A Fitch a portugál osztályzatot az eddigi A mínusz besorolásról - a köztes BBB plusz és BBB fokozatok kihagyásával - BBB mínuszra, a befektetésre ajánlott sáv alsó szélére süllyesztette. (Jelenleg Magyarországra ezt a besorolást tartja érvényben mindhárom nagy hitelminősítő.) Az új besorolás is negatív előjelű figyelőlistán marad, ami rövid időn belüli újabb leminősítés lehetőségére utal. Ha ez bekövetkezne, Portugália ennél a cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott sávba. Jelenleg Görögország az egyetlen olyan euróövezeti tagállam, amelynek adósbesorolásai nem érik el a befektetésre ajánlott szintet a nemzetközi hitelminősítők nyilvántartásában.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's a nap folyamán Írországtól vonta meg az eddigi elsőrendű adósi besorolást, arra a véleményére hivatkozva, hogy Írország esetleg csak adósságátrendezés árán veheti igénybe az EU majdani állandó stabilitási mechanizmusának (ESM) forrásait.

A Fitch döntését azzal indokolta, hogy a kormány lemondása miatt, a június 5-ére kiírt választásokig csökkent az esélye annak, hogy Portugália kívülről kap segítséget adósságválsága leküzdéséhez - márpedig a hitelminősítő szerint ez szükséges a pénzügyi helyzet stabilizálásához. A Wall Street Journal által idézett Fitch-közleményben az is szerepel, hogy egy hiteles, az IMF, illetve az EU által támogatott konszolidációs program késése nagyon kockázatos lenne.

Portugália miniszterelnöke, José Sócrates a múlt héten mondott le, miután elveszített egy fontos parlamenti szavazást a költségvetési lefaragásokról. Az is kiderült nemrég, hogy a 2010-es költségvetés hiánya nagyobb lett a tervezettnél, sőt a korábbi évek adatait is korrigálni kellett.