Magyar Nemzet: Májusban jöhet az adósmentő csomag

Vágólapra másolva!
Elkészült az adósmentő csomag nagy része, de a részletekre májusig várni kell - tudta meg a Magyar Nemzet a kormány és a bankszövetség közötti tárgyalások résztvevőitől. A tervek szerint előre meghatározott sávban, valahol 190 és 200 forint között mozoghatna a svájci frank, ezáltal csökkenne a hitelek árfolyamkockázata.
Vágólapra másolva!

Előrehaladott fázisban vannak a tárgyalások a kormány és a bankszövetség között - mondta a Magyar Nemzetnek Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója, aki a Magyar Bankszövetség színeiben vesz részt a devizahitelesek megsegítéséről szóló tárgyalásokon. Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta a lapnak, hogy májusban kerülhet pont a törvénycsomag végére.

Gyuris Dániel azt mondta, hogy egy árfolyamsávot hoznának létre, amelynek alsó és felső határa közül nem mozdulhat ki a törlesztőrészletek alapjául szolgáló árfolyam, még akkor sem, ha a valós érték átlépi ezeket a szinteket. A sáv alsó határa 190 forintnál húzódhat majd, a felső limit pedig 200 forint körül lesz. Ugyanakkor a szakember a lapnak megjegyezte, hogy a sáv nem végleges, azt majd a bevezetése idején érvényes árfolyam alapján lehet majd meghatározni. A három-négy évig tartó program egyébként nem lesz kötelező, mindenki maga dönthet arról, hogy szüksége van-e az árfolyam-ingadozás mérséklésére, vagy sem.

A keddi Magyar Hírlap azt írta, hogy alacsony költségű, támogatott hitellel váltanák ki az elszálló devizakölcsönöket, a menthetetleneknek pedig szociális bérlakást kínálnának.

Nagy Anna kormányszóvivő a köztévé Ma Reggel című műsorában szerdán azt mondta, nincs még kormánydöntés sem a rögzített árfolyamról, sem az azzal kapcsolatos további részletekről.