Kartellezésért tízmilliókra büntetett hét taxiscéget a GVH

főtaxi
Vágólapra másolva!
Hét budapesti taxivállalatot egyenként ötszázezer és tízmillió forint közötti bírsággal sújtott a GVH - értesült az [origo]. A hatóság szerint a cégek egy konkurens szerződéses partnereinek megszerzése érdekében versenykorlátozó megállapodást kötöttek.
Vágólapra másolva!

Versenykorlátozó magatartás miatt hét taxitársaságot összesen 34,5 millió forintra bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal - derül ki az [origo] birtokába került, egyelőre nem nyilvános határozatból. A versenyhatóság határozata szerint a Főtaxi tízmillió, a City Taxi hétmillió, a Taxi 2000 hatmillió, a ma már nem létező Budataxi volt tulajdonosa ötmillió, a 6x6 Taxi négymillió, a Budapest Taxi kétmillió, a Taxi4 pedig ötszázezer forint büntetést köteles fizetni.

A felsorolt vállalkozások 2006 novemberében "a Rádió Taxi szerződéses partnereinek megszerzése érdekében versenykorlátozó megállapodást kötöttek" - állapította meg a GVH, egyebek mellett a cégvezetők közötti e-mailek tartalmára alapozva. A kiszabott bírságok mértéke nem tűnik súlyosnak, a kiszabható maximum ugyanis az éves nettó árbevétel 10 százaléka, és a cégek mérlegadatai alapján ez a legtöbb esetben sokkal több lenne.

A GVH eredetileg egyéb pontokban is vizsgálódott, de a tarifakartellt, a piacfelosztást, illetve azt, hogy a versenykorlátozó magatartás érdekében hozták volna létre a cégek a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségét (TFTSZ), nem találta megalapozottnak. Tamás Miklós, a City Taxi elnöke kérdésünkre azt mondta, vitatják a GVH elmarasztaló döntését, és egészen biztosan megtámadják a bíróságon.

A határozat érdekessége, hogy a Budataxi egykori tulajdonosának másik akkori taxitársasága, a Tele5 Taxi ma a GVH által megállapított jogsértő magatartás sértettjével, a Rádiótaxival közös holdingban működik, Rádió Tele5 Taxi néven. Igaz, az egykori tulajdonosnak a cégnyilvántartás szerint a holdingban ma már nincs nyoma. A fővárosi taxipiac utóbbi évekbeli átalakulását érzékelteti az is, hogy a Rádió Tele5 Taxi ma tagja az említett TFTSZ-nek, a GVH által megbírságolt City Taxi és 6x6 Taxi viszont nem.