A kormány pénteken nyújtja be a konvergenciaprogramot Brüsszelnek

Vágólapra másolva!
Brüsszel elé viszi a magyar kormány a Széll Kálmán-tervre épülő konvergenciaprogramot pénteken. A Matolcsy György vezetésével összeállított dokumentum kitér arra is, hogyan teljesíthetők az euróbevezetés feltételei.
Vágólapra másolva!

A kormány pénteken nyújtja be Brüsszelnek a konvergenciaprogramot, amely a szerdai kormányülésen jóváhagyott Széll Kálmán-tervben rögzítettekre épül.

Az európai uniós tagságból adódó jogszabályi követelményeknek megfelelően a tagállamok minden évben aktualizált stabilitási, illetve az euróövezeten kívüli tagállamok aktualizált konvergenciaprogramot nyújtanak be az Európa Tanácsnak és az Európai Bizottságnak.

A program külső környezete a szokásoknak megfelelően az EU aktuális prognózisára támaszkodik, amely szerint a 27 ország GDP-je idén 1,8 százalékkal nő, az infláció 2,2 százalék lesz.

A Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium irányításával összeállított konvergenciaprogram gerincét a Széll Kálmán-terv, a kormány költségvetési kiigazítást és szerkezeti átalakítást tartalmazó, március elején bemutatott csomagja adja. A kormány több elképzelését nem részletezte a tervben, ehelyett megjelölte, hogy milyen célt szeretne elérni, és mikorra várja az ehhez szükséges, részletes előterjesztés kidolgozását a területért felelős kormánytagtól.

A konvergenciaprogram a 900 milliárdos költségvetési kiigazítást bontja le számon kérhető, határidőre vállalt intézkedésekre. Ezek azt szolgálnák, hogy tartósan az euróbevezetés egyik feltételéül szabott 3 százalékos szint alá kerüljön a tavaly 4,2 százalékot mutató GDP-arányos államháztartási hiány. A konvergenciaprogram eddig ismert részleteiről itt olvashatja az [origo] összeállítását.