Vágólapra másolva!
Alig vannak, akik önkéntes nyugdíjpénztárba vagy a társadalombiztosítási egyéni számlára kérnék magánnyugdíj-megtakarításuk reálhozamát. Szinte mindenki készpénzben szeretné felvenni az összeget.
Vágólapra másolva!

Az eddig feldolgozott nyilatkozatok alapján a magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe visszalépők 95-96 százaléka készpénzben szeretné a reálhozamot felvenni - mondta Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára hétfőn.

Három-öt százalék között van azok aránya, akik önkéntes nyugdíjpénztárba irányítják a nyugdíjcélú megtakarításukat, és alig akad, aki a társadalombiztosítási egyéni számlájára kéri a pénzt. A visszalépők magán-nyugdíjpénztári vagyonát a jogszabály alapján a május 31-ei árfolyamok alapján határozzák meg.

A magánnyugdíjpénztárak több mint hárommillió tagja közül csaknem százezren maradtak tagok azt követően, hogy a második pillér megszüntetéséről tavaly törvényt hoztak. A szövetség adatai szerint a 18 magánnyugdíjpénztár fedezeti tartalékának értéke 2010 végén meghaladta a háromezermilliárd forintot.