MNB: Lakáspiaci zavarokat okozhat a kilakoltatási moratórium feloldása

Vágólapra másolva!
A hitelezési aktivitás erősödésére van szükség a gazdaság növekedéshez - állapítja meg egy friss jegybanki elemzés, amely szerint a bankadó mértéke is hátráltatja a hitelezés élénkülését. Az MNB jelentése szerint a kilakoltatási moratórium feloldása kockázatokat hordoz, mert zavarokat okozhat a piacra kerülő jelentős számú ingatlan.
Vágólapra másolva!

"A hazai pénzügyi közvetítőrendszer (vagyis a bankrendszer) stabil, sokkellenálló-képessége megfelelő" - derül ki a Magyar Nemzeti Bank szerdán publikált pénzügyi stabilitási jelentéséből. A jegybank szerint - pénzügyi stabilitási szempontból - a legfontosabb kihívás a hitelkínálati korlátok lebontása, vagyis a hitelezés beindítása.

Az MNB szakértői úgy vélik, hogy a magyarországi pénzügyi intézmények hitelezési gyakorlata nemzetközi összehasonlításban visszafogott, ez pedig - elsősorban a vállalati hitelezésen keresztül - hátráltatja és egyben törékennyé teszi a gazdasági fellendülést. A hitelezési aktivitás akkor erősödhet a jegybank szerint, ha hatékonyabbá válik a nemteljesítő portfoliók - hitelek - kezelése, és mérséklődik vagy megszűnik a bankok nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékű adóztatása.

Rizikós a kilakoltatási moratórium megszüntetése

"Az árverezési és kilakoltatási moratórium hosszú ideig történő fennmaradása miatt egyre nagyobb a nemteljesítő jelzáloghitelek állománya a bankok mérlegében. A moratórium feloldása, azaz, a jelzálog-portfolió hatékony tisztításának megteremtése fontos lépés lehet a banki mérlegek megerősítésében és ezen keresztül a hitelfelvételi lehetőségek javításában" - áll a jegybanki elemzésben.

Az MNB szerint a nemteljesítő hitelek mögött álló nagy számú lakóingatlan miatt a moratórium megszűnése kedvezőtlen lehet, lakáspiaci feszültségeket is okozhat. Ezért a moratórium teljes körű feloldását követően olyan megoldást kell találni, amely a bankok számára a lehető leggyorsabb portfoliótisztítást tesz lehetővé anélkül, hogy a nemteljesítő hitelek mögötti ingatlanok piacra kerülése súlyos zavart okozna. A jegybank szakértői szerint a potenciálisan piacra kerülő ingatlanok száma igen nagy a jelenlegi lakáspiaci forgalomhoz képest, így a gyors értékcsökkentés akár jelentős áresést eredményezhet.

"A bankok aktívan védekeznek a nemteljesítő hitelek állománynövekedése ellen" - állítja a jegybanki elemzés, amely szerint a hitelek átstrukturálása (átütemezése) az átmenetileg alacsonyabb törlesztőrészletek az ügyfelek hitelképességének helyreállítását célozzák. Kedvezőtlen azonban, hogy a bankok a türelmi időszak lejártával a várhatóan nemteljesítővé váló ügyfeleik hitelét újra meg újra átstrukturálják. A többkörös átütemezés, azaz, a türelmi időszak folyamatos kitolása következtében, a szükségesnél alacsonyabb értékvesztés képzésére van módja a bankoknak, ami mesterségesen javítja jövedelmezőségüket. Mindez rejtett kockázatokat hordoz, amiknek mértéke jelenleg még korlátozott. A kockázatok további fokozódásának elkerülése érdekében mégis érdemes az átstrukturált hitelek jelenlegi céltartalék-képzési szabályait felülvizsgálni.

Fizetéshez mért hitelkorlátok bevezetését szorgalmazza a jegybank

"A devizaalapú jelzáloghitelezés tiltásának feloldása nem eredményezné a devizahitelezés felfutását, mivel az érvényben lévő, körültekintő hitelezésről szóló szabályozás a maximális hitelfedezeti arányokon keresztül korlátozza az ügyfelek hitelfelvételi lehetőségét" - derül ki az elemzésből.

Az MNB szeirnt azonban a jelenlegi korlát ugyanakkor elsősorban a bankokat védi attól, hogy hitelezési veszteséget realizáljanak. "Az ügyfelek védelmében és a túlzott kockázatvállalás megelőzése érdekében jövedelemarányos törlesztési korlát bevezetése is szükséges. A bankok közötti árverseny erősödését és az átláthatóság növelését szolgálná az a korábban már megfogalmazott jegybanki javaslat, amely szerint a jövőben hosszabb - években mérhető - kamatperiódusra rögzített kamatozású vagy referenciakamathoz kötött és a teljes futamidőre fix felárral lehessen csak új jelzáloghiteleket kihelyezni" - javasolja a jegybank.