Hitelezést ösztönző bankadót vetnének ki Szlovéniában

Vágólapra másolva!
A szlovén kormány átal tervezett banki különadó alól azok a pénzintézetek mentesülnének, amelyek legalább öt százalékkal növelik a hitelezésüket, illetve amelyek vállalatoknak nyújtják a hiteleik minimum 60 százalékát. Az adótól ötmillió eurós bevételt várnak.
Vágólapra másolva!

A szlovén kormány olyan törvénytervezetet nyújtott be a parlamentnek, amely szerint a bankoknak minden év végén a mérlegfőösszeg 0,1 százalékának megfelelő különadót kell majd fizetniük. A törvény már 2011 május elsején életbe is lépne - írja az STA szlovén hírügynökség.

A kormány évi ötmillió eurós költségvetési többletbevételt vár az intézkedéstől, de a tervezet célja nem az államkassza feltöltése, hanem az, hogy több vállalati hitel nyújtására késztesse a bankokat - mondta Franc Krizanic pénzügyminiszter a kormányülés után tartott sajtótájékoztatóján.

A törvénytervezet számos kivételt határoz meg. Mentesek lennének a különadó fizetése alól például a lakossági hitelek nyújtásával foglalkozó takarékpénztárak. Mentesülnek emellett a különadó fizetése alól azok a kereskedelmi bankok is, amelyek kintlévőségeinek legalább 60 százaléka vállalatoknak nyújtott hitelekből áll, valamint azok, amelyek hitelezésüket legalább 5 százalékkal növelték.