Két hete szünetel a gyártás a Saabnál

Vágólapra másolva!
Súlyos pénzügyi gondokkal küzd a svéd Saab autógyár, ahol emiatt már két hete nem készült egyetlen új autó sem. A kilábaláshoz négyszázmillió eurós hitelt biztosít a cégnek az Európai Beruházási Bank, de a szigorú feltétek miatt bizonytalan, hogy mikor indulhat újra a gyártás.
Vágólapra másolva!

Több mint két hete nem gyárt autókat a Saab, és egyelőre bizonytalan, hogy mikor indulhat újra a termelés. A bizonytalanságot az okozza, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) igen szigorú feltételekkel járul csak hozzá a társaság átalakításához.

A Saab súlyos készpénzzavarba került tulajdonosa, a Spyker nevű holland cég Vlagyimir Antonov orosz üzletember segítségével próbálja stabilizálni a helyzetet. Az elképzelés szerint Antonov megvásárolná a Saab üzemét és egyéb ingatlanjait, amelyeket aztán az autógyártó visszabérelne.
A Saab készpénzhez jutna, rendezhetné a beszállítókkal szembeni tartozásait, és így folytatódhatna a gyártás.

A terv végrehajtásához a svéd állam és az EIB hozzájárulása is szükséges, mert a bank 400 millió eurós hitelkeretet nyitott meg a Saab fejlesztésére, a hitelre pedig Stockholm állami garanciát vállalt. A svéd hozzájárulást megszerezte a társaság, és az EIB-vel is sikerült megegyezni, a feltételek azonban igen szigorúak, emiatt pedig "kissé bizonytalan", hogy mikor folytatható a gyártást - mondta a Saab szóvivője.