Lapátra tettek egy sor középvezetőt Matolcsy minisztériumában

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótájékoztatót tartott a megszorításokról
Vágólapra másolva!
Hetente egy-két kormánytisztviselőt bocsátanak el az NGM-ből, a legtöbb felmondás a volt pénzügyminisztériumi részleget érinti. Indoklás nélkül mentettek fel több alkalmazottat, köztük osztályvezetőket, de egy helyettes államtitkárnak is útilaput kötöttek a talpára. Több elbocsátott munkatársat már a mostani minisztériumi vezetés nevezett ki, ezért az [origo]-nak nyilatkozó források szerint bizonytalanság uralkodik a tárcánál.
Vágólapra másolva!

A Széll Kálmán-terv bejelentése óta, az elmúlt másfél hónapban közel egy tucat munkatársat bocsátottak el a Nemzetgazdasági Minisztérium volt pénzügyminisztériumi részlegéből - értesült minisztériumi forrásoktól az [origo].

Az elbocsátások a középvezetői réteget érintik elsősorban, az elbocsátottak között van főosztályvezető és több osztályvezető is, ugyanakkor néhány egyszerű ügyintézőnek is felmondtak. A legutóbbi elbocsátott munkatárs egyben a legmagasabb pozíciót töltötte be az elbocsátottak közül, Horváth Endre turizmusért és kereskedelemért felelős helyettes államtitkárnak április 30-i hatállyal kötöttek útilaput a talpára (ő nem a régi pénzügyminisztériumi részlegnél dolgozott). A legtöbbjüket egyszerűen felmentették a munkavégzés alól, de volt, akit nyugállományba küldtek.

Mendemondák keringenek az okokról

Ahogy az egyik minisztériumi forrás fogalmazott: Közös pontja a leépítésnek, hogy derült égből villámcsapásként érte az apparátust, különösen azért, mert részben már az új vezetés által kinevezett embereket küldték el. A felsővezetés azt kommunikálja a szervezet tagjai felé, hogy július 1-jétől új időszak köszönt be, akkortól felállnak az új csapatok, életpályamodellt vezetnek be.

Az [origo]-nak nyilatkozó egyik forrás szerint indoklás nélkül bocsátották el a kormánytisztviselőket. Erre május végéig van lehetőség a közszférában: az Alkotmánybíróság ugyan alkotmányellenesnek találta a kormánytisztviselők indoklás nélküli kirúgásának lehetőségét, de a törvényt csak május 31-i hatállyal semmisítette meg. Mint az [origo] nemrég beszámolt róla, több tárcánál is belehúztak a létszámleépítésbe az Ab döntése után.

A volt pénzügyminisztériumi részlegnél - amelyre az elbocsátások koncentrálódnak - szóbeszédek keringenek az elbocsátásokról. Az [origo]-nak nyilatkozó források szerint két elbocsátott munkatársnál is azt sejtik az elbocsátás hátterében a minisztériumi dolgozók, hogy az előző ciklus egyik botrányos kaszinóügyéhez, a Sukoró-ügyhöz közük volt. Igaz, csak annyiban, hogy az ő területüket is érintette a szerencsejátékügy, ezért hivatali beosztásuk miatt feljegyzéseket kellett készíteniük, és felkészítették feletteseiket a konkrét témában.

Az [origo] egy, a döntésekben részt nem vevő kormányzati forrástól úgy tudja, Horváth Endre turizmusért és kereskedelemért felelős helyettes államtitkár felmentésének oka az volt, hogy az üdülési csekket felváltó Széchenyi-pihenőkártya bevezetése nem az eredetileg elképzelt ütemben halad.

A február óta a belgazdaságért felelős államtitkári pozíciót betöltő - és így Horváth felettesének számító - Szatmáry Kristóf kérdésünkre azt mondta, nincs ilyen összefüggés, és hozzátette, a kártyarendszernek 2013-ra kell teljesen kiváltania az üdülési csekket, addig a szolgáltatóknak lesz idejük az átállásra. Tény viszont, hogy tavaly ősszel az NGM turisztikai főosztályának főtanácsosa, Petendi Rudolf egy konferencián azt mondta: A tárca szeretné, ha már az idei szezon kezdetén elérhető lenne a kártya - ez pedig nem teljesült, jelenleg a júliusi megjelenésre van esély.

Nem írtak ki pályázatot a megüresedett helyekre

Információink szerint a megüresedett helyekre nem írtak ki pályázatot. Ezt támasztja alá az is, hogy a közigazgatási álláshirdetések gyűjtőhelyén, a kozigallas.hu honlapon nem található pályázat a gazda nélküli pozíciókra. (A honlapot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alá tartozó Kormányzati Személyügyi Központ kezeli, ezzel az egységgel került tavaly nyáron összetűzésbe az NGM az akkori pályázatok ügyében, mert a nemzetgazdasági tárca a KSZK megkerülésével akarta lebonyolítani a felvételt.) Így az elküldöttek munkáját a tárcánál maradóknak kell ellátniuk.

A minisztériumnál hamarosan nagyobb fokozatba kell kapcsolniuk, a kormány még tavasszal több törvényjavaslatot is a parlament elé terjeszthet, amelyek a Széll Kálmán-tervbe és az azt kiegészítő konvergenciaprogramban jelzett kiigazításba illeszkednek, ősz elején pedig az adótörvények és a költségvetési törvény megalkotásának igazi időszaka következik.

A leépítésekről egy hete megkerestük az érintett NGM-et, a tárca válaszára várunk.