Csökkent márciusban a háztartások hitelállománya

Vágólapra másolva!
28,3 milliárd forinttal csökkent márciusban a háztartások hitelállománya: a szektor többet törlesztett devizában, mint amennyit felvett, forintban viszont épp ellenkezőleg, többet vett fel, mint amennyit visszafizetett - olvasható a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb közleményében.
Vágólapra másolva!

2011 márciusában a háztartások az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, devizában viszont többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, vagyis nettó hiteltörlesztők voltak. A magyar háztartások devizában és forintban felvett hitelállománya összességében csökkent. A háztartások hitelállománya 28,3 milliárd forinttal lett kevesebb: ezen belül a forinthitel-felvétel 12,5 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek pedig 40,8 milliárd forinttal csökkentek.

A háztartások betétállománya forintban csökkent, devizabetéteik állománya viszont nőtt a vizsgált hónapban. A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya közel 34 milliárd forinttal nőtt.

Az MNB adatai szerint a háztartások hitelállománya januárban is csökkent. A forinthitelek állománya január végén 2827,6 milliárd forint volt, a devizahiteleké pedig 5470 milliárd.